Nyheter:

ANSPENT: Nato-allierte Hellas og Tyrkia krangler om olje- og gassrettigheter i Middelhavet og ligger nå i stillingskrig. Helas varsler militær opprustning.
ANSPENT: Nato-allierte Hellas og Tyrkia krangler om olje- og gassrettigheter i Middelhavet og ligger nå i stillingskrig. Helas varsler militær opprustning.

Hellas varsler militær opprustning

Hellas vil ruste opp landets forsvar, investere i nye våpensystemer og flere soldater og utvikle landets våpenindustri, opplyser en talsmann for regjeringen.

Publisert

Hellas og Kypros ligger for tiden i bitter strid med Nato-allierte Tyrkia om olje og gassressurser øst i Middelhavet, der greske og tyrkiske marinefartøy og fly sirkler våkent rundt hverandre.

– Den tyrkiske ledelsen kommer nesten daglig med trusler om krig og andre provoserende uttalelser rettet mot Hellas, sier den greske regjeringens talsmann Stelios Petsas.

Varsler redegjørelse

– Vi svarer med politisk, diplomatisk og operativ beredskap og er fast besluttet på å gjøre alt som er nødvendig for å beskytte våre suverene rettigheter, sier han.

Ifølge Petsas vil statsminister Kyriakos Mitsotakis i sin årlige tale om landets økonomi kommende lørdag kunngjøre en detaljert plan for oppgradering av Hellas' væpnede styrker.

– Vi er i kontakt med vennligsinnede land for å kunne ruste opp utstyret til våre væpnede styrker, sier han.

Franske fly

Ifølge greske medier kan det bli snakk om å kjøpe franske Rafale-kampfly og minst én ny fransk fregatt. Torsdag skal Mitsotakis ifølge Petsas møte Frankrikes president Emmanuel Macron på sidelinjen under et EU-møte på Korsika.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan advarte i helgen Hellas mot følgene av å ikke sette seg til forhandlingsbordet for å komme fram til en løsning på striden i Middelhavet.

– Om de ikke forstår politikkens og diplomatiets språk, vil de få en smertelige erfaringer i felten, sa Erdogan lørdag.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS