Nyheter:

GOD TONE: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg besøker Berlin denne uken. Torsdag møtte han statsminister Angela Merkel.

Takket Tyskland for forsøk på å dempe spenningen i Middelhavet

Før et møte med Angela Merkel torsdag takket Nato-sjef Jens Stoltenberg for Tysklands innsats for å dempe spenningen mellom Hellas og Tyrkia øst i Middelhavet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi er bekymret for situasjonen og takker for deres anstrengelser for å finne en vei ut av den spente situasjonen, sa Stoltenberg i et kort pressetreff sammen med den tyske statsministeren i Berlin. Han understreket at dialog og nedtrapping er i alles interesse, og gjentok at situasjonen må løses i solidaritet og i tråd med folkeretten.

– Vi er også bekymret fordi dette skjer mellom allierte. Tyskland jobber for å dempe spenningen, kvitterte Merkel, som gledet seg over å ha Stoltenberg på besøk i den tyske hovedstaden.

Møtte forsvarsministre

Nato-sjefen deltok onsdag på et uformelt møte for EUs forsvarsministre, og flere av temaene fra det møtet tas også opp i samtalen med Merkel. I tillegg til situasjonen øst i Middelhavet, der Hellas og Tyrkia er uenige om retten til gassressurser under havbunnen, står Afghanistan og situasjonen i Hviterussland på agendaen.

– Et annet punkt er Natos refleksjonsprosess, og vi vil snakke om hvor denne prosessen står, sa Merkel før de to gikk inn til møtet.

I juni startet Stoltenberg prosessen som nå har fått navnet Nato 2030. Den ble vedtatt på toppmøtet før jul i fjor for å styrke det politiske aspektet ved Nato og skal se på forsvarsalliansens vei videre.

– Tyrkia hindrer samarbeid EU-Nato

Onsdag sa Stoltenberg at Tyrkia fortsetter å hindre Nato i å samarbeide med EU om å hindre våpensalg til Libya.

Han sa at Nato undersøker muligheter for å samarbeide med EU om håndheving av FNs våpenembargo.

I flere EU-land mistenkes det at Tyrkia er negativ til samarbeid fordi landet selv angivelig har stått bak våpensalg til den FN-støttede regjeringen i Libya, skriver nyhetsbyrået DPA.

– Hviterusserne må få bestemme selv

Stoltenberg sa også at Nato følger utviklingen i Hviterussland, men driver ingen militær oppbygging i regionen. Han understreket også folks rett til selvbestemmelse.

– Folket må ha rett til å bestemme sin egen fremtid, sa Stoltenberg på vei inn til et uformelt møte for EUs forsvarsministre i Berlin onsdag.

Han minner om at det som skjer i Hviterussland, utspiller seg ved Natos yttergrensen, og at alliansen naturligvis følger situasjonen tett.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS