Nyheter

JOBBER I OSLO: Xavier Michel er Frankrikes forsvarsattaché i Norge.

Fransk forsvarsattaché: – Dere kan regne med Frankrike

RAULAND (Forsvarets forum): Frankrikes bidrag til Natos nordflanke inkluderer blant annet fregatten Aquitaine.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Russland har en ganske god maritim kapasitet, spesielt i Nordflåten. De har noen fregatter som Nato følger med på, forteller Frankrikes forsvarsattaché i Norge, Xavier Michel.

Fregattene han sikter til er av Admiral Gorshkov-klassen, som Russland skal ha planlagt å bygge 15 av. 6. januar ble en fregatt i denne klassen fotografert av et norsk Orion-fly nord for Lofoten.

Forsvarets forum møter Michel på Rauland høgfjellshotell der Luftforsvaret arrangerer sin årlige «Observer's Weekend» med forsvarsattachéer fra en rekke Nato-land.

Michel sier videre at Russland fortsatt utgjør en trussel og det er derfor viktig for Frankrike å følge med på russiske ubåter.

– Siden 2021 har Frankrike permanent hatt en fregatt utenfor norskekysten. Vi rullerer hver fjerde måned, og gjør ellers øvelser med Nato internasjonalt og i franske farvann.

Dropper Bergen

Han understreker at det er viktig for Frankrike å ha styrker i nærheten av Norge, da det bidrar til en god situasjonsforståelse.

– Dere kan regne med Frankrike. Vi har noen styrker der [utenfor norskekysten, journ. anm.]. Dette er ikke bare av hensyn til Nato, men også for Norge. Etter hendelsene på Nord Stream-gassrørene var Frankrike, Tyskland og Storbritannia tidlig ute med patruljering i området.

6000 TONN: Den 142 meter lange franske fregatten Aquitaine er bevæpnet med blant annet Aster 15 luftvernmissiler, MdCN kryssermissiler, Exocet MM40 sjømålsmissiler missiler og MU90 torpedoer. Hun tilhører FREMM-klassen og Frankrike har åtte slike fregatter.

Fregatten Aquitaine har patruljert mye i Nordsjøen som en del av Natos innsatsstyrke. I forrige uke lå hun vei kai i Stockholm og skulle etter planen ha vært i Bergen 3. - 5. februar. Men av «operative årsaker» vil hun i nærmeste fremtid befinne seg i Østersjøen.

Ifølge Michel har Frankrike en rekke store behov på materiellfronten fremover. Den franske marinen har bestilt nye minejaktfartøy som trolig ankommer i 2024. Dette skjer i samarbeid med Storbritannia, Belgia og Nederland. Frankrike skal også ha nye helikoptre og flere Rafale jagerfly, produsert av Dessault Aviation, som har hovedkvarter i Paris.

Les også: – All P-8-treningen kan gjøres i simulator

Planlegger nytt hangarskip

Frankrikes president Emanuel Macron vil ha 400 milliarder euro til å ruste opp det franske forsvaret i perioden 2024 til 2030, skrev Defence News nylig.

Ett av de største temaene i fransk forsvarssektor for tiden er om nasjonen kan sjøsette et nytt hangarskip innen 2038, som erstatning for hangarskipet Charles de Gaulle (CDG). I 2020 skrev Reuters at det nye skipet er beregnet å koste rundt fem milliarder euro. I likhet med CDG skal det nye hangarskipet være atomdrevet. Prosjektet går under navnet PANG (Porte-avion nouvelle generation).

Men Xavier Michel sier han ikke kjenner til veien videre for PANG, utover at kostnaden kan komme i konflikt med andre anskaffelser.

– Det blir utforderende å finansiere det nye hangarskipet. Men vi trenger det. CDG er et gammelt skip og ikke kompatibelt med de nye kampflyene våre.

FREMTIDIG FRANSK HANGARSKIP: Naval Group, som har en lang historie med hangarskipbygging, er nå i en planleggingsfase på oppdrag fra den franske presidenten. Selskapet håper at det nye skipet skal stå klart i 2038, når hennes forgjenger Charles de Gaulle skal utfases.

Når det gjelder situasjonen i Ukraina understreker Michel at Europa og Nato har vist både samhold og gjort en stor innsats.

– Putin forventet ikke Ukrainas samhold og styrke i å drive russerne bakover, sier Michel.

Trond Gimmingsrud, sjef for Marinen, bekrefter i en e-post til Forsvarets forum at Aquitaine ofte opererer i norske farvann og akkurat nå er en del av Natos stående fregattstyrke.

– Vi har et godt samarbeid med den franske marinen og setter stor pris på at de bidrar til sikkerhet og stabilitet i våre havområder. Jevnlig samtrening og øving med en av våre allierte sikrer at vi kan jobbe godt og effektivt sammen i en konfliktsituasjon, skriver Gimmingsrud.

Powered by Labrador CMS