Nyheter

IDENTITET: – De føler seg ikke som assistenter, de føler seg som spesialister, som fagfolk, forteller sjefsmester Arild Lango Edinsen om navnebyttet. Bildet er tatt i en annen sammenheng og viser mannskap på KNM Fridtjof Nansen, under Flotex 2023.

Slutt på assistenter i Sjøforsvaret

Fra første mai i år endret Sjøforsvaret navnet på over 200 stillingsnavn med mål om å bygge stolthet blant de ansatte.

Publisert Sist oppdatert

Felles for endringene er at stillingsnavn med benevnelsen «assistent» byttes med «spesialist»

Eksempelvis blir sanitetsassistent til sanitetsspesialist, maskinsassistent til maskinspesialist og sambandsassisten til sambandsspesialist.

Endringen gjelder kun stillinger som er tiltenkt ansatte med grad OR2 til OR4, altså konstabelkorpset i Sjøforsvaret.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Navneendringene er et grep for å bygge identitet og stolthet i konstabelkorpset. Det kommer frem i et dokument som Forsvarets forum har fått innsyn i. 

Nedverdigende

En arbeidsgruppe bestående av medlemmer fra Forsvarets personell- og vernepliktssenter (FPVS) og Konstabelrådet i Forsvaret har hatt ansvaret for å vurdere de gamle navnene og gi nye.

Sjefsmester i Sjøforsvaret Arild Lango Edinsen forteller at navneendringen kom som et ønske fra Konstabelrådet. 

– De syntes at assistentnavnet som lå på stillingene, var nedverdigende. De føler seg ikke som assistenter, de føler seg som spesialister, som fagfolk, forteller Edinsen.

Konstabelrådet er et rådgivende organ opp mot sjefsmesterne i Sjøforsvaret. Det er en arena for å ta opp ulike saker og problemstillinger som gjelder konstabler i Sjøforsvaret. I tillegg skal de komme med råd og anbefalinger i saker som ledelsen presenterer for rådet. 

Tilbake til det gamle

– Vi ble jo på en måte utfordra på noen av navnene, sier flaggmester Edinsen.

I de nye stillingsnavnene er det et par unntak fra «assistent til spesialist»-regelen. Båtsmannassistenter heter nå matroser/lettmatroser.

– Før i tiden ble de som var på kortvarig kontrakt kalt matroser. Alt fra seks måneder til et par år. Så i innføringa av OMT (Ordning for militært tilsatte) ville de avskaffe det navnet. For det hørte det gamle til, opplyser Edinsen.

Grunnen til at de har valgt å gjeninnføre navnet er fordi personellet i den stillingen har matrosutdanning ved maritime fagskoler. 

– Den sivile grunnkompetansen er grunnlaget for navnet. Og de ønsket selv å få det navnet, så det har vi hørt på, forteller Edinsen.

Sjefsmesteren forteller han er glad navneendringene endelig ble vedtatt tidligere i år.

– Jeg liker ikke at folk, spesielt konstablene våre, de ordentlige fagfolka våre, går rundt og skjemmes av stillingsnavnene sine og ikke kan identifisere seg med dem.

Powered by Labrador CMS