PÅ FESTNINGEN: Sveriges forsvarssjef Micael Bydén (t.v.), generaldirektør i MSB Charlotte Petri Gornitzka og direktør i DSB Elisabeth Sørbøe Aarsæther møttes hjemme hos forsvarssjef Eirik Kristoffersen tirsdag.Foto: Krister Sørbø, Forsvarets forum
Forsvarssjefen inviterte til norsk-svensk møte om samarbeid og totalforsvar
Tirsdag diskuterte svenske og norske forsvars- og beredskapssjefer i Eirik Kristoffersens bolig. I lys av Sveriges forestående Nato-medlemskap var totalforsvarets fremtid og øvelsen Nordic Response på agendaen.
Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Tirsdag møttes norske og svenske ledere for å diskutere norsk-svensk samarbeid og totalforsvar.
Annonse
Tips oss:
Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.
Forsvarssjef Eirik Kristoffersens tok imot blant andre den svenske forsvarssjefen Micael Bydén, sjef for Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) Elisabeth Aarsæther og sjef for Myndigheten för samhällsskydd ock beredskap (MSB) Charlotte Petri Gornitzka.
Etter Sveriges Nato-søknad har det reist seg en rekke spørsmål, forklarer general Bydén.
– Nå er vi sammen, både sivile og militære, for å snakke om de erfaringene som Norge har og som vi er veldig interessert i å ta del i, når vi med høy fart går mot et Nato-medlemskap.
– Det finnes så mye lærdom her, så mange erfaringer rundt et moderne totalforsvar. Det gjelder koblingen mellom det militære og sivile og koblinger til næringslivet, både det offentlige og private. Og hvordan vi skal tilnærme oss dette på en klok måte, sier Bydén.
De to forsvarssjefene diskuterte også nordisk samarbeid i kommende øvelser. De nordiske forsvarssjefene møtes jevnlig. I fjor sommer var Kristoffersens svenske og finske motpart, samt den danske stabssjefen i Oslo og diskuterte nye muligheter for «et nordisk forsvarskonsept i rammen av Nato».
Neste år arrangeres storøvelsen Nordic Response og ifølge Bydén vil det bli med stor svensk deltakelse.
Hvor stor vil han ikke gå inn på foreløpig, men under fjorårets Cold Response var det blant annet en finsk-svensk bataljon som slo leir utenfor Bjerkvik.
Tirsdag var også den sivile beredskapen representert i møtet på Akershus festning.
– I denne før-Nato-tiden og i den krigssituasjonen Europa står i nå, er det særdeles viktig å styrke relasjonene, se på planene våre og de felles øvelsene våre, for å se om vi er så effektive som mulig på tvers av grensene, sier sjef for DSB Elisabeth Aarsæther.
– Nå lærer vi å kjenne hvordan både Sverige og Norge organiserer sitt totalforsvar. Vi jobber likt på noen måter, men noen ting er forskjellige. Det er viktig å vite om når vi skal samarbeide, sånn at vi ikke møter på det i en skarp situasjon, supplerer sjef for MSB Charlotte Petri Gornitzka.
De to er særlig interessert i hvordan nabolandet samarbeider med næringslivet i sine respektive land. For i en potensiell krig eller krise, er både det norske og det svenske avhengig av nettopp næringslivet, sier Aarsæther.
– Vi er ikke medlem i Nato ennå, selv om vi forbereder oss på det, men dere her i Norge har vokst opp med det. Så det svenske samfunnet spør seg: «Hva kommer de til å kreve og hvordan skal vi bidra?» forklarer Gornitzka.
– Så vi har et næringsliv som gjerne vil, men som ikke ennå vet hvordan. Så der har vi mye å lære av Norge.
Ser på øvelsen som en sivil «hendelse»
DSB og MSB er også involvert i planleggingen av øvelser som den kommende Nordic Response.
– Vi diskuterer hvordan det sivile samfunnet skal respondere på øvelser. Hvis man ser på Trident Juncture i 2018, så var den store suksessen derfra å si «dette er ingen øvelse. Dette er ekte», forklarer Aarsæther.
Under øvelsen var det rundt 50 tusen deltakere, 250 luftfartøyer av ulik type og mer enn 60 forskjellige skip fra 31 nasjoner.
– Disse må håndteres, med sin kultur, sine krav, sine vaner og alt de har med seg. Ti tusen kjøretøy, mange folk i uniform som kommer inn i et fredelig land og skal leke krig. Det er en hendelse, med all trafikken, maten, havnene, helsevesenet, forklarer den norske beredskapsdirektøren.
– Det er det samme vi planlegger nå. De militære øver, mens det sivile håndterer.