Nyheter
Forsvaret vil ha ekstern evaluering av Forsvarets varslingssystem
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen overleverte i dag en rapport om varsling i Forsvaret til Forsvarsministeren.
Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen har besluttet at det skal gjennomføres en ekstern evaluering av varslingssystemet i Forsvaret, skriver Forsvaret i en pressemelding.
– Grunnen til at jeg ønsker det, er for å være sikker på at vi kan ha full tillit til varslingssystemet. Hvis evalueringen kan bidra til å forbedre oss, så er det veldig bra. Hvis den finner grove feil, så er det også bra, sier Kristoffersen til Forsvarets forum.
Les også: Befal dømt til seks måneders fengsel
De siste månedene har det kommet frem flere saker som omhandler mobbing og seksuell trakassering i mediene. Den første saken, som kom i VG i mai, omhandlet en sersjant i Panserbataljonen som filmet en underordnet i dusjen. På telefonen hans ble det funnet 38 opptak.
Siden har NRK skrevet om en offiser som skal ha presset en underordnet til å lyve i en straffesak og om tidligere skvadronsjef Line Svingen som mistet jobben.
Forsvarsministeren støtter gjennomgang
I dag leverte Kristoffersen en statusrapport til forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp). Gram kaller den eksterne gjennomgangen en klok beslutning som vil kunne gi Forsvaret et bedre kunnskapsgrunnlag for å iverksette ytterligere tiltak.
– Det skal være trygt å varsle om uønskede hendelser og det skal ikke være tvil om at varslene blir fulgt opp. Forsvarssjefen har tatt denne saken på det største alvor og viser stor vilje til å gjennomføre nødvendige undersøkelser og endringer, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram.
I sammendraget av rapporten som forsvarssjefen har sendt departementet, står det at situasjonen er gitt høy prioritet av Forsvarets øverste ledelse av spesielt tre årsaker:
- Det fremkommer informasjon i media som bryter med Forsvarets verdier.
- Det kreves betydelig ledelsesforankring for å ivareta rollen som arbeidsgiver på en god måte i videre arbeid.
- Forsvaret er helt avhengig av tillit mellom våre soldater og i kommandokjeden.
Gjennom mediene
Forsvarssjefen har fått vite om flere varslingssaker gjennom media. Han mener at han bør bli informert internt om de mest alvorlige sakene.
– Det er en av tingene som vi ser på i den eksterne evalueringen: hva slags saker får jeg vite om, hvilke får jeg ikke vite om. Men alvorlige saker skal jeg vite om. Snikfilmingen i dusjen fikk jeg vite om gjennom media. Og det er en alvorlig sak, sier Kristoffersen.
– Rapporten til Forsvarsministeren handler om varslingsrutinene. Hvorfor ser dere bare på varslingsrutinene, og ikke på tidligere tidspunkt, når overgrepene skjer?
– Vi gjør begge deler. Vi har hatt veldig mange kampanjer mot det vi kaller den indre fienden. Det har vi kjørt veldig mange tiltak mot i mange år. Men så ser vi at det ikke nytter, og det vi har fått kritikk for av de som har vært utsatt for de mest alvorlige overgrepene nå, er nettopp håndteringen og konsekvensene ved varslingen.
Tiltak
I påvente av den eksterne evalueringen har forsvarssjefen ifølge pressemeldingen besluttet å iverksette flere tiltak som skal forbedre og styrke Forsvarets varslingssystem.
Blant tiltakene er:
- Bedre ivaretakelse av varsler, den som blir varslet på og andre involverte – blant annet med oppfølging og informasjon underveis i behandlingen, og i etterkant.
- Helhetlig vurdering av bruken av reaksjoner og sanksjoner, og sikre at reaksjonen står i forhold til alvorlighetsgraden i saken.
- Øke kompetansen hos dem som skal behandle varslingssaker.
Les også: Tiltalte og fornærmede fikk samme psykolog
Forsvaret vil velge et eksternt firma til å gjennomføre evalueringen, og har ifølge Kristoffersen sendt ut anbud til tre forskjellige firmaer. Han regner med å ha resultatet av evalueringen klart innen begynnelsen av 2023.
Ønsker du å fortelle om mobbing, seksuell trakassering eller overgrep i Forsvaret? Du kan ta kontakt med Forsvarets forums journalister gjennom tradisjonelle eller krypterte kanaler.
Mikal Hem: e-post: mh@fofo.no, kryptert e-post: mikalhem@protonmail.com, mobil/Signal: 959 17 179
Sunniva Berggreen Kaalaas: e-post: sbk@fofo.no, mobil/Signal: 412 14 776