Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen i koronakarantene

Haakon Bruun-Hanssen er i karantene etter utenlandsopphold.

– Det stemmer at han er i karantene. Dette etter et besøk på Island, som varte til 3. mars. Da helsemyndighetene kom med nye justeringer som inkluderte Island den 14. mars, gikk forsvarssjefen i karantene, sier talsperson Frank Sølvsberg til Forsvarets forum. 

Forsvarssjefen var på Island i forbindelse med at Norge stiller med kampflyene F-35 for å utøve luftkontroll på vegne av Nato, såkalt «air policing». Det er de nye flyenes første offisielle oppdrag. Karantenetiden til forsvarssjefen er imidlertid over i morgen. Da vil han være tilbake på jobb. 

Ingen symptomer

– Har forsvarssjefen blitt testet for koronavirus? 

– Det kjenner jeg ikke til. Men han har ingen symptomer. Det betyr at han har kunnet jobbe hjemmefra. Han har kunnet kommunisere med de han har skullet kommunisere med siden han ble satt i karantene lørdag, sier Sølvsberg. 

Det første tilfellet av koronavirus på Island skal ha blitt identifisert 28. februar.  Det var først 14. mars at Island ble inkludert i karantenebestemmelsene fra norske myndigheter. 

– Vil det tas noen spesielle forholdsregler for Bruun-Hanssen fremover? 

– Vi følger for alle ansatte bestemmelsene og retningslinjene som myndighetene har kommet med. Det gjelder både god håndhygiene, og å holde god avstand, sier Sølvsberg. 

Forsvarsministeren testet

Tirsdag forrige uke kom det melding om at forsvarsminister Frank Bakke-Jensen avlyste besøk og møter i nærmeste framtid fordi han kunne ha vært eksponert for koronavirus. 

Statsråden hadde ikke selv noen symptomer på smitte, men håndhilste på en flere mennesker i Bergen uken før, blant annet noen som hadde vært på reise i Italia. 

Onsdag kveld skrev imidlertid Forsvarsdepartementet i en pressemelding at statsråden var friskmeldt.

Tidslinje: Slik har koronaviruset påvirket Forsvaret