Nyheter:

Forsvarsministeren om fredsforhandlinger i Afghanistan: Vi stiller oss til rådighet

BRUSSEL: Onsdag ettermiddag satt forsvarsministeren i møte om utviklingen i Afghanistan på amerikansk initiativ.

Møtet i forkant av forsvarsministermøtet i Nato var på initiativ fra den amerikanske forsvarsministeren Mark Esper. I tillegg til Norge, deltok Tyskland, Tyrkia, Italia, Storbritannia, Romania, Australia, Georgia og Polen. Det var ikke klart på forhånd hva Esper ville ta opp på møtet.

– Hvis vi ser fremskritt som gjør at vi kan sette i gang en dialog internt i Afghanistan, så er dette noe Norge og Tyskland har tilbudt seg å tilrettelegge for. Det tilbudet setter vi pris på, sa Stoltenberg på vei inn til det to dager lange møtet i Brussel, ifølge NTB.

Nato-møtet: Dette er noen av spørsmålene forsvarministrene må ta stilling til om Irak

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen møtte norsk presse i hovedkvarteret etter møtet med Esper. Han oppsummerte møtet med at Esper hadde gjort rede for at forhandlingene med Taliban fortsetter, at mange var enige at det var lurt og at de var enige om at det er situasjonen på bakken som blir bestemmende for hva man skal gjøre videre. 

– Så har vi gitt beskjed om at hvis det er sånn at det trengs, så stiller vi oss til rådighet. Det er ikke tatt noen avgjørelser, jeg registrerer at noen sier at vi sitter i førersetet for fredsforhandlinger, men vi har sagt at vi kan være behjelpelige hvis det trengs, sa han. 

Afghanistan er et av punktene som flere folk i Nato-systemet sier vil bli sentralt under forsvarsministermøtet. 

VG spurte om han hadde inntrykk av at amerikanerne er utålmodige etter å redusere antallet soldater i Afghanistan.
– De gav ikke uttrykk for det nå. De fortalte at de er i samtaler, svarte forsvarsministeren.

Natt til onsdag skrev den afghanske presidenten Ashraf Ghani flere meldinger på Twitter der han uttrykte håp om en løsning på konflikten etter en samtale med USAs utenriksminister Mike Pompeo.