Nyheter

Gir ti milliarder kroner til ny ukrainsk brigade

Brigaden skal finansieres som et spleiselag mellom de åtte landene i Norden og Baltikum. 

MØTE: Forsvarsminister Tore O. Sandvik og den ukrainske forsvarsministeren Rustem Umerov i forbindelse med Sandviks reise til Brussel.
Publisert Sist oppdatert

I februar kom nyheten om at Norge, sammen med de andre nordiske og baltiske landene, skal utstyre og trene opp en ny brigade i Ukraina. 

Fredag ble det klart at den norske regjeringen skal bruke ti milliarder kroner på dette. 

Det ble kunngjort av forsvarsminister Tore O. Sandvik (Ap) under møtet Ukraine Defence Coordination Group i Brussel fredag.

VG omtalte saken først. 

Norge skal lede planleggingen av opptreningen av soldatene, og skal ta ansvaret for en stor del av opptreningen av opp mot 5000 soldater. 

De ti milliardene finansieres gjennom Nansen-programmet. 

Bidrar med materiell

Nansen-programmet

Nansen-programmet er en fellesbetegnelse for den norske støtten til Ukraina, både militær og sivil støtte. 

Programmet skulle i utgangspunktet gå over en periode på fem år, men er senere blitt utvidet til 2030. 

Norge har forpliktet seg til å gi totalt 205 milliarder kroner i perioden. 

I 2023 ble det gitt 19,9 milliarder kroner og i 2024 ble det gitt 27 milliarder kroner.

Bidraget kommer etter ønske fra Ukraina. 

– Dette er et av de største enkeltbidragene fra norsk side til Ukrainas motstandskamp, sier Sandvik til VG.

Norge skal også utruste brigaden med materiell. 

Dette skal i stor grad kjøpes fra ukrainsk forsvarsindustri, men noe skal også komme fra det norske Forsvaret, ifølge en pressemelding fra regjeringen. 

– Initiativet vil ikke dreie seg om å utruste og trene en komplett ny brigade. Det Ukraina trenger er «byggesteiner» i form av mindre enheter som kan inngå i og forsterke eksisterende brigader, sier Sandvik i pressemeldingen. 

De nordiske og baltiske landene samarbeider tett med ukrainske myndigheter for å sørge for at treningen og utrustningen best mulig passer til Ukrainas behov, sier han. 

Forsvarets forum har spurt Forsvarsdepartementet (FD) blant annet om hvor opptreningen skal skje. Pressevakt i FD Birgitte Syvertsen Frisch skriver i en e-post at departementet ikke har mer informasjon å gi om saken. 

«Fleksible elementer»

Normalt består en brigade av mellom 3000 og 5000 soldater fordelt på tre til fire manøverbataljoner, samt støtteavdelinger som for eksempel ingeniører og sanitetssoldater. 

Ifølge regjeringen skal brigaden bestå av «fleksible elementer» som Ukraina kan disponere «slik de mener er hensiktsmessig». 

– Vi vurderer blant annet donasjon av materiell til infanteri-, sanitets- og ingeniøravdelinger. Endelig beslutning om norske bidrag må ses i sammenheng med hva de andre allierte kan levere, og arbeidet med å realisere langtidsplanen for Forsvaret, sa statsminister Jonas Gahr Støre i februar. 

Fredag møter forsvarsministeren representanter fra de øvrige landene i kontaktgruppen for Ukraina.  Sandvik har også hatt et eget møte med den ukrainske forsvarsministeren Rustem Umerov. 

Powered by Labrador CMS