Brigadesjefen om norske stridsvogner i Ukraina: – Kjenner igjen problemstillingen
En ukrainsk stridsvognkommandør mener norsk taktikk er utdatert. Sjefen for Brigade nord holder fast ved at den vestlige bruken av stridsvogn kan endre slaget.
KRAFT OG MOBILITET: Sjef for Brigade nord Terje Bruøygard mener stridsvognen gir en sjef på bakken en fleksibilitet som er spesielt viktig på slagmarken.Foto: Kjersti Binh Hegna, Forsvarets forum
– Jeg kjenner igjen problemstillingen han snakker om når det gjelder taktikk, sier han.
Ukraineren tok til orde for at taktikken ukrainske soldater ble lært av instruktører fra Polen, Canada og Norge, var utdatert og ikke egnet for den moderne slagmarken – spesielt ikke Ukraina.
KAMPKRAFT: En stridsvogneskadron kan til sammen ha med seg 588 granater som vil være umiddelbart tilgjengelig slagmarken. Da kan man bekjempe store styrker på kort tid, ifølge brigadesjefen.Foto: Krister Sørbø, Forsvarets forum
Bruøygard mener likevel at taktikken og tilnærmingen Norge har til bruk av stridsvogn på slagmarken har sine fordeler. Han forklarer det slik:
Tips oss!
Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.
I norsk doktrine er troppen enheten og det meste av stridsteknikken er lagt opp til at fire vogner jobber tett sammen. En stridsvogn-eskadron bestående av tre tropper gir dermed en styrke på 14 stridsvogner. Det kan skape avgjørelser på slagfeltet.
– En Leopard 2 har med seg 42 granater. En tropp har 168, og en eskadron 588 granater, som er tilgjengelig umiddelbart. Med et godt trent mannskap, som klarer å manøvrere seg frem mot en motstander, kan man derfor bekjempe store styrker på kort tid, sier Bruøygard.
I bataljons- og brigadestriden er stridsvogn-kapabiliteten et viktig element i det fagfolk kaller «samvirke».
Forsvaret bidrar med opplæring av ukrainske soldater som skal bruke de donerte Leopard 2-stridsvognene.Foto: Krister Sørbø, Forsvarets forum
I russisk tradisjon, som man kanskje kan si at Ukraina tilhører, er stridsvogn ofte oppfattet som et støttevåpen for infanteriet, ifølge Bruøygard.
– Derfor er det ikke så unaturlig at de er mer komfortable med å bruke dette som ildstøtte eller «fleksibelt artilleri» som Eduard sa, sier han.
Brigadesjefen mener fortsatt at man minst trenger en tropp med stridsvogner for å få det beste ut av våpenet. Det er også slik de aller fleste vestlige land jobber, forteller han.
Den ukrainske stridsvognsjefen mener at situasjonen på bakken i Ukraina, gjør at flere stridsvogner sammen øker sjansen for å bli oppdaget og angrepet av fienden.
– Spredningen mellom vognene kan godt være flere hundre meter, så argumentet med at man lett blir oppdaget baserer seg litt på hva man er vant til også, sier Bruøygard, og legger til at det er viktig å si at han fullt ut respekterer og anerkjenner hvordan ukrainerne bruker stridsvognene.
– De må gjøre det innenfor den doktrinen og den stridsteknikken de er vant til og komfortable med, sier han.
PÅ TRENING: Forsvaret bidrar med opplæring av ukrainske soldater som skal bruke de donerte Leopard 2-stridsvognene.Foto: Krister Sørbø, Forsvarets forum
Uavhengig av hvordan man velger å bruke den, understreker Bruøygard at stridsvognen som våpensystem gir en sjef på bakken en fleksibilitet som er spesielt viktig.
– Stridsvognen kombinerer ildkraft, beskyttelse og mobilitet på en optimal måte. Den er kraftig nok til å slå ut all fiendtlige motstand, herunder fiendens stridsvogner, og gjerne ut til 3000-4000 meter, sier han.
– Den har pansring og beskyttelse som gjør at den tåler å få en trøkk og ofte så overlever mannskapet og vognene kan repareres, legger han til.