Nyheter
Enoksen: – Ikke aktuelt å sende norske soldater til Mali
Forsvarsminister Odd Roger Enoksen sa i Stortinget tirsdag at norske soldater likevel ikke skal delta i den franskledelse Takuba-styrken i Mali.
Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Det kom fram da statsråden fra Senterpartiet møtte i Stortinget tirsdag.
– Jeg har jevnlig kontakt med min danske kollega og min franske kollega og drøftet den spente situasjonen som er i Mali. Det har ikke vært mulig å få et rettslig rammeverk som ivaretar sikkerheten til våre soldater på måte som gjør at vi mener det er forsvarlig å gå inn i Mali, sa Enoksen.
Tidligere har Rødt bedt regjeringen om ikke sende norske styrker til Takuba-styrken i Mali før regjeringen har redegjort for Stortinget om situasjonen i landet, og militæroperasjonens «endrede forutsetninger».
Overfor Forsvarets forum skriver Rødts stortingsrepresentant Seher Aydar:
– Rødt var mot den totalt uansvarlige beslutningen om å sende norske soldater til Mali i tjeneste for en tidligere kolonimakt og et militærkuppregime, skriver Aydar som sikter til den fransledede styrken Takuba.
En usikker situasjon
Den forrige regjeringen ledet av Erna Solberg (H) besluttet i juli i fjor å bidra med et mindre antall soldater og offiserer til den franskledede Takuba-styrken i Mali.
Styrken driver kapasitetsbygging for å styrke landets regjeringshær i kampen mot militante islamister.
Beslutningen ble tatt til tross for at Mali noen uker tidligere hadde opplevd det andre militærkuppet på under ett år, og at landet siden har vært styrt av en militærjunta ledet av den 38 år gamle obersten Assimi Goïta.
Les også: Frankrike ber Norge om å sende soldater til Afrika
Norge har siden forhandlet med militærjuntaen, men uten å komme fram til enighet om utplassering av et styrkebidrag.
– Deltakelse i Takuba ble besluttet av den forrige regjering etter konsultasjon med den utvidene utenriks- og forsvarskomiteen på ordinær måte 8. juni 2020 før saken ble behandlet i statsråd samme dag, sa Enoksen til Stortinget.
Han utelukker at Norge vil bidra i styrken slik situasjonen er nå.
– Dersom det skulle bli aktuelt å gjøre dette (sende soldater, journ. anm.) vil Stortinget konsultert på vanlig måte.
Dansker ut av Mali
Forrige uke ble det kjent at Danmark henter hjem soldatene fra Mali etter å ha røket uklar med militærjuntaen i landet, som har erklært dem uønsket.
Og tidligere i uka ble det kjent at militærjuntaen i Mali har gitt Frankrikes ambassadør 72 timer på å forlate landet.
Frankrike har i lengre tid hatt styrker i Mali og bistått landets regjeringshær med å bekjempe militante islamister.