Nyheter:

Frankrike ber Norge om å sende soldater til Afrika

Frankrike ber Norge om å bidra med soldater for å delta i en flernasjonal styrke i Mali.

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen bekrefter at Norge har fått en forespørsel fra Frankrike om å delta i en flernasjonal styrke i Mali.

– Norge har sammen med flere andre europeiske land mottatt en forespørsel fra franske og maliske myndigheter om å bidra til en ny flernasjonal styrke i Mali som heter Takuba, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) til Aftenposten

Forespørselen kommer som et resultat av at ytterliggående islamistgrupper er på frammarsj i Afrika, og spesielt i Sahel-beltet der Mali ligger. 

I dag møter president Emmanuel Macron flere vestafrikanske statsledere i Frankrike. Målet er å utvikle en strategi mot jihadistene som herjer kontinentet.

Et par dager før jul ble 33 terrorister drept i en fransk aksjon i Mali. I november ble 13 franske soldater drept da to helikoptre kolliderte i landet, skriver Aftenposten.

– Styrken skal drive med kapasitetsbygging og styrke den maliske hærens evne til å håndtere den økende terrortrusselen i området. Takuba er knyttet til den franske Barkhane-operasjonen i Sahel-regionen, sier Bakke-Jensen.

– Hvordan Norge skal respondere på denne forespørselen, er til vurdering, sier han.

Han opplyser samtidig at Stortinget vil bli konsultert på vanlig måte.

SV ber regjeringen avslå

SV er allerede tydelige på at Norge må si nei til forespørselen. Partileder Audun Lysbakken sier det ikke er det norske forsvarets oppgave å støtte franske militære operasjoner i Nord-Afrika.

– Dette er enda en internasjonal krise hvor det er vanskelig å overskue konsekvensene av å sende soldater, og hvor vi er alliert med en stormakt som kan ha uklar politikk. Den vanskelige situasjonen Norge er i med vårt militære bidrag i Irak, bør være et kraftig motargument mot å bli involvert i enda en konflikt, sier han.
Den norske-leiren Camp Bifrost utenfor Bamako i Mali.


Norske styrker har bidratt i Mali

Norge bidro i fjor til FN-styrken MINUSMA med et Hercules-fly og om lag 70 personer. Det høye trusselnivået i Nord-Mali og det store geografiske operasjonsområdet som hovedsakelig består av ørken, gjør bakketransport svært krevende og risikofylt. Det norske flyet har i hovedsak fraktet last og personell rundt om i landet.

FNs fredsbevarende operasjon i Mali regnes for å være den farligste operasjonen som verdensorganisasjonen har i dag. Over 190 FN-soldater er drept siden styrken ble opprettet i 2013. De aller fleste er soldater fra andre afrikanske land.

Ifølge Forsvarets operative hovedkvarter har Norge i dag 15 personer i Mali. 

I mai 2019 besøkte statsminister Erna Solberg landet. Under besøket møtte hun de norske soldatene som deltar i FNs fredsbevarende operasjon. Dette var Solbergs første «skarpe» oppdrag som statsminister.

Solberg la den gang ikke skjul på at FNs fredsoperasjoner er mer krevende nå enn før.

En norsk soldat foran et C130J-transportfly i Mali.

– FN-soldater er inne i skarpere oppdrag nå enn tidligere. Før var det mer «strukturerte krigsområder», nå er det oftere geriljavirksomhet, påpeker hun og understreker samtidig at norske myndigheter er opptatt av sikkerheten til norsk personell.

– Vi sender ikke ut folk som vi ikke tror er i stand til å håndtere slike oppdrag.


Forsvarets forum besøkte Mali våren 2019. Les saken om en av FNs dyreste og dødeligste misjoner.

GODE GRUNNER FOR Å BIDRA I MALI

Våren 2019 snakket Forsvarets forum med forsker Morten Bøås.  Han har lenge forsket på tema knyttet til fred og konflikt i Afrika ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) og har besøkt Mali flere ganger.

Bøås mener det finnes gode grunner for Norge, fra et politisk perspektiv, til å gå tyngre inn i Mali. Han kaller det for en sikkerhetspolitisk reorientering.

– Vi har i all hovedsak vært forankret i USA, men med Trump og brexit er det en gryende usikkerhet, sa Bøås.

Det gjør at Norge søker å styrke forholdet til sine europeiske allierte. Skaffe seg flere kort å spille på. Og hvordan gjør man det? Jo, ved å stille opp når de allierte kaller.

– Tyskland og Frankrike har uttrykt er en utstrakt bekymring for Sahel. Det handler om migrasjon og et forsøk på å demme opp for det.


Powered by Labrador CMS