Nyheter

LAV TILLIT: Et helikopter av typen NH90. Ifølge forsvarsministeren har Norge liten tillit til produsenten.

Forsvarsministeren: Norge vurderer å droppe NH90-helikoptrene

Norge vurderer å si opp kontrakten med NH90-helikoptrene, sier forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp). De skulle vært levert i 2008, men fortsatt mangler ett.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Enoksen ber Forsvarsdepartementet sette i gang et arbeid med å se på maritime helikoptre til Forsvaret helt på nytt, skriver Aftenposten.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Én mulighet som vurderes, er å si opp kontrakten for NH90.

Anskaffelsen av NH90-helikoptrene har lenge vært skandalebefengt. Norge bestilte 14 stykker av helikoptrene i 2001.

Alle disse skulle ha vært i drift i Norge i 2008, om bord på kystvaktskip og marinens fregatter. 14 år senere mangler fortsatt ett helikopter.

– Vi har nå mottatt 13 helikoptre. Men seks av disse er i en foreløpig versjon. Vi får høre fra den italienske leverandøren at de kan være ferdig oppgradert i 2023, kanskje i 2024, sier Enoksen.

– Men faktum er at vi nå har liten tillit til leverandøren NHI.

Det har vært mye trøbbel med NH90-helikoptrene. I 2019 ble det klart at de kom til å bli dyrere i drift enn først antatt. Så ble leveransen ytterligere forsinket. På tampen av 2019 uttrykte Kystvakten sterk bekymring for helikopterberedskapen, som følge av problemene med NH-90.

Norge har også tidligere vurdert å si opp kontrakten, blant annet i 2008, men det er anslått at det vil være omtrent like dyrt å beholde kontrakten som å si den opp.

Siden det nå har gått enda flere år uten at alle helikoptrene er levert, og det heller ikke er klart når dette skjer, bør det igjen vurderes å si opp kontrakten, sier Enoksen.

– Å si opp kontrakten blir verken enkelt eller kostnadsfritt. Men dette er et uttrykk for at det er slutt på tålmodigheten.

I 2018 konkluderte Riksrevisjonen med at Forsvaret og skattebetalerne hadde brukt åtte milliarder kroner på noe som ikke var levert.

Powered by Labrador CMS