Nyheter
JOINT WARRIOR: En norsk korvett i Skjold-klassen passerer HMS Albion i Andfjorden på øvelsen Joint Warrior, den maritime delen av Joint Viking, 7. mars 2023.
Foto: Fredrik Drevon, Forsvarets forum
Samtlige korvetter er under «selvpålagt restriksjon»
Sjøforsvaret har tatt grep etter hendelse med røykutvikling på korvett.
Korvetten KNM «Skjold» sendte ut nødmelding etter røykutvikling i maskinen, skrev Forsvarets forum 16. mars.
Korvetten var på vei sørover etter å ha deltatt på øvelsen Joint Viking. En redningsskøyte var raskt på stedet og tilgjengelig for å bistå fartøyet, skrev Forsvaret i en pressemelding.
I kjølvannet av røyk-hendelsen i mars har Sjøforsvaret tatt grep.
– Det var et branntilløp på KNM «Skjold». I forbindelse med det har vi etter råd fra Forsvarsmateriell innført selvpålagt restriksjon. Det er gjort noen undersøkelser og funn som vi ønsker å ha mer klarhet i. Per i dag forventer vi at restriksjonen ikke blir langvarig, sier Michel Hayes, talsperson i Sjøforsvaret, til Forsvarets forum.
Les også: Försvarsmakten: Korvett fra 1991 er «oppdatert og hvass»
Sparsomt med detaljer
Hayes legger til at hvis man ønsker å utbedre, må man utbedre gjennom hele klassen. Han kan ikke si nøyaktig når den selvpålagte restriksjonen startet, men opplyser at den gjelder samtlige korvetter. Imidlertid kan han ikke gi ytterligere detaljer om dette, for eksempel om alle korvettene ligger til kai, eller om en eller flere av dem ligger på land.
– «Ingen korvetter er operative». Er det en korrekt beskrivelse av situasjonen?
– Det vil ikke være riktig å si at de ikke er operative. De er under selvpålagt restriksjon, svarer Hayes.
Besetningen på de 47,5 meter lange korvettene er omlag 20 personer, og toppfarten er 60 knop. De ble produsert av Umoe Mandal.
– Skjoldklassen er dei raskaste marinefartøya i verda. Sjøforsvaret har seks slike fartøy. I fredstid er hovudoppgåva deira å vere til stades og hevde suvereniteten i kystnære farvatn under norsk jurisdiksjon, ifølge Forsvaret.
Ifølge Marine Traffic er siste registrerte posisjon for KNM «Gnist» og KNM «Skjold» 21. mars, like utenfor Haakonsvern. KNM «Steil» ble registrert på Haakonsvern 17. februar. Når det gjelder KNM «Skudd», ble hennes siste posisjon registrert i Mandal for over fire år siden, ifølge Marine Traffic.
Forsvaret har følgende korvetter:
- KNM «Storm»
- KNM «Glimt»
- KNM «Skjold»
- KNM «Gnist»
- KNM «Skudd»
- KNM «Steil»