Meninger

SAMLER INNSPILL: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og Forsvarskommisjonens leder Knut Storberget har hatt samtaler om kommisjonens arbeid.

- Ikke la muligheten gå fra deg

Nå er tiden for å heve stemmen og bidra i debatten om hvilke verdier og interesser vi skal forsvare, og hvordan Norge best kan posisjonere seg nasjonalt og internasjonalt for å styrke vår sikkerhet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens meninger. Send inn kronikker og debattinnlegg til Forsvarets forum her.

For litt over et halvt år siden startet jeg og resten av Forsvarskommisjon det viktige arbeidet med å vurdere hvilke potensielle sikkerhets- og forsvarspolitiske veivalg og prioriteringer Norge kan ta for best å ivareta norsk sikkerhet i et 10-20 års perspektiv.

3. mai neste år skal vi levere en rapport med våre anbefalinger. I mandatet vårt har vi også et åpenhets- og debattoppdrag.

Forsvarskommisjonen skal bidra til en åpen og bred offentlig debatt blant annet ved å bringe nye ideer på banen og diskutere disse i offentligheten. Så langt har vi arrangert en rekke debatter under våre reiser i Norge. Vår første debatt ble holdt i Kirkenes kort tid etter at Russland hadde gått til angrep på Ukraina. Besøket til Finnmark og møtet med ulike aktører med interesser i nord gjorde inntrykk.

En viktig påminnelse

Befolkningen i Øst-Finnmark har lenge levd i naboskap med den russiske befolkningen på andre siden av grensen og mange bedrifter selger tjenester til Russland. Plutselig er dialog og handel over grensen ikke lengre mulig. Det er nødvendig, men selvfølgelig vanskelig. For oss var dette besøket en viktig påminnelse om at vi ikke kan endre vår geografi.

Samtidig som nye tider krever at vi revurderer den velkjente balansegangen i norsk politikk om avskrekking og beroligelse. Forsvarskommisjonen har debattert klima i Tromsø, vårt forhold til Kina og Russland på Pressens hus i Oslo, Fremtidens totalforsvar på biblioteket i Lillehammer, konsekvenser av svensk-finsk Nato-medlemskap i Sjømilitært Samfund i Bergen og frykten for atomkrig hos Adressa på Litteraturhuset i Trondheim.

Nye tanker

På alle disse debattene har det møtt opp mange mennesker med interesse og engasjement for sikkerhets- og forsvarspolitikk. Mange stemmer med forskjellige syn og forslag til løsninger på noen av de viktigste spørsmålene vi som nasjon må finne svar på.

Heldigvis er jeg ikke enig med alle som møter opp og ofte blir jeg overrasket over nye tanker og ideer eller forslag til løsninger.

Og det er derfor vi har disse debattene og derfor vi ønsker at flere skal komme på banen denne høsten. Frem til nyttår og kanskje litt inn i det nye året er det et unikt vindu som står åpent for landets befolkning.

Vinduet har ikke vært åpent på 30 år.

Bidra i debatten

Det var forrige gang Norge hadde en bredt sammensatt forsvarskommisjon. Vi er fortsatt i en fase hvor vi lytter og samler inn informasjon. Vi tar imot innspill på nettsiden vår; Forsvarskommisjoen.no og kommisjonens medlemmer er ofte ute og deltar på forskjellige arrangementer, holder foredrag og snakker med ulike miljøer. Vi har begrenset kapasitet, men terskelen for å takke nei, er høy.

De neste ukene vil fem rapporter vi har bedt om fra dyktige eksterne spesialister bli publisert i Forsvarets forum, kanskje Norges viktigste flate for debatt om forsvar og sikkerhet.

Les den første her: Noreg må byrja å verna olje og gassen og ilandføringsområda for Nato-styrkar

Disse rapportene er en del av vårt arbeid og vil gi ett innblikk i noen av problemstillingene vi står overfor. Jeg vil også oppfordre alle som sitter med tanker og ideer til å bidra i debatten. Har du et forslag som aldri er løftet, en ide til noe nytt eller bare brenner for forsvaret av landet vårt.

Nå er tiden for å heve stemmen og bidra i debatten om hvilke verdier og interesser vi skal forsvare, og hvordan Norge best kan posisjonere seg nasjonalt og internasjonalt for å styrke vår sikkerhet.

Powered by Labrador CMS