Nyheter
Forsvarsbygg vil senke taket på kaserne: – Det er en minimumsløsning, mener naboer
Naboer som klagde inn mannskapsforlegningen til Statsforvalteren, mener Forsvarsbygg må ta selvkritikk i byggeprosessen.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– At Forsvarsbygg velger å senke taket er minimumsløsningen, sier Terje Strandenæs.
Fra terrassen til Terje Strandenæs i Tiriltunga 7 på Kolsås, ser han og kona Ellen Hiorth opp på den nye mannskapsforlegningen i Kolsås leir. Strandenæs og Hiorth var blant naboene som klagde Forsvarsbygg inn for Statsforvalteren.
Les også: Splitter ny kaserne står klar - naboklage har satt stopper for innflytting
De er ikke fornøyd med at Forsvarsbygg nå har sagt at de vil senke mønet til taket slik at det ikke overskrider ni meter. Helst ville de ha sett en annen løsning enn den som nå foreligger.
– Vi tar beslutningen til Forsvarsbygg til etterretning, og vi vil bruke de neste dagene til å vurdere hva vi skal gjøre. Forsvarsbygg burde valgt en løsning med bygg som var bedre tilpasset tomt og nærmiljø og ikke et som var tegnet for en mo i Nord-Norge, sier Strandenæs.
– Uskyldige ofre
Forrige uke skrev Forsvarets forum at Forsvarsbygg nå skal sende ut nabovarsel denne til «ny» søknad om byggetillatelse for mannskapsforlegningen.
Da uttalte prosjektleder i Forsvarsbygg Hans Magnus Stensrud at det ville koste millioner av kroner å senke taket, og at soldatene kunne forvente å flytte inn i den nye mannskapsforlegningen i 2022.
Terje Strandenæs sier at han er lei for at denne saken har rammet soldatene som har bodd under «kummerlige forhold» som følge av byggesaken.
– I likhet med soldatene er også vi uskyldige ofre her. Det er Forsvarsbygg som har valgt å bygge høyere enn det loven tillater, og de hadde alle muligheter til å gjøre endringer på byggehøyden før mannskapsforlegningen sto ferdig, sier Strandenæs.
Han understreker at naboene klaget på byggeprosjektet allerede før første spadetaket var tatt: Forsvarsbygg mottok skriftlige innvendinger og protester fra naboer før bygging ble påbegynt.
– Slik bygget er nå, og selv etter at de senker taket, så føler jeg at vi naboer ikke har blitt tatt hensyn til. Konsekvensene blir nå en ekstrautgift på millioner av kroner, sier Strandenæs.
Tatt for lang tid
Strandenæs får støtte fra Arve Lønnum som tidligere har uttalt seg om byggesaken på Kolsås. Han er også en av naboene som har klaget til Statsforvalteren.
Les også: Kasernen på Kolsås: – Løsningen for Forsvarsbygg er åpenbar
Lønnum etterlyser at Forsvarsbygg tar selvkritikk og lærer av prosessen som endte med et vedtak fra Statsforvalteren der mannskapsforlegningen nå blir regnet som ulovlig oppført.
– Etter to år tar Forsvarsbygg avgjørelsen de burde tatt alt i starten. De kunne hatt bygget klart og i bruk for godt over ett år siden om de hadde lyttet. Nå venter jeg bare på noen bekreftelser at Forsvarsbygg søker på at de faktisk senker mønet med 1,95 meter i kotehøyde (høydekurve som angir meter over havet, journ. anm). Senker de mønet med 1,95 meter i kotehøyde kommer de i mål, ett til to år etter at de kunne ha vært det, skriver Lønnum.
Har lyttet til kommunen
Prosjektleder i Forsvarsbygg Hans Magnus Stensrud sier at han ikke ønsker å kommentere kritikken fra naboene.
– Forsvarsbygg har hele tiden forholdt oss til byggetillatelsen som er gitt av Bærum kommune og vi har bygget i henhold til tillatelsene som er blitt gitt. Nå retter vi oss etter vedtaket fra Statsforvalteren og det er sendt ut nabovarsel der ny løsning er vist på tegning. I etterkant av nabovarslene vil det sendes søknad om ny rammetillatelse (byggetillatelse) for å senke taket, sier Stensrud.
Ifølge Stensrud vil de i løpet av denne uka konkludere hvor mye arbeidet med å senke taket vil koste.