Nyheter:
Festivaler må betale Forsvarsbygg for korona-avlyste arrangementer
AP-politiker Jette Christiansen mener det er svært urimelig.
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
I likhet med de fleste andre festningsanleggene i Norge, leier Bergenhus festning ut store deler av området sitt til ulike private aktører. Store festivaler og konserter er blant dem som leier deler av Forsvarets eiendom.
Da de strenge koronarestriksjonene kom, etterfulgt av forbudet mot ansamlinger over 500 mennesker frem til 1. september, måtte mange arrangementer avlyses. Mens statsminister Erna Solberg har bedt utleiere ta del i koronadugnaden, slipper ikke leietakerne på Bergenhus unna.
Stortingsrepresentant Jette F. Christensen (Ap) har reagert på dette. Hun har rettet et skriftlig spørsmål i Stortinget til forsvarsminister Frank Bakke-Jensen om hvorfor Forsvarsbygg krever betaling for arrangementer avlyst av staten.
– Det fremstår svært urimelig, all den tid alle er bedt om å stille opp i en nasjonal dugnad, skriver hun i spørsmålet.
Forsvarsministeren har ennå ikke svart på spørsmålet.
Lokale festivaler fortviler
Blant konserter og festivaler på Bergenhus festning finner man Bergen Live, Stiftelsen Bergen Music Fest som arrangerer Bergenfest, Bergen Matfestival og Festspillene i Bergen. I tillegg leier en rekke andre private aktører diverse bygninger og parkeringsplasser tilknyttet festningen.
Bergen Live, som også administrer Bergenfest, har avlyst alt av arrangementer som skulle gått av stabelen i vår og sommer.
– I avtalene Forsvarsbygg har med henholdsvis Bergen Live og Bergenfest er minimumsleien på totalt 750.000 kroner. Dette er store utgifter for to organisasjoner som ikke har inntekter som følge av myndighetspålagt nedstengning og arrangementsnekt fra midten av mars måned, sier daglig leder i Bergen Live, Frank Nes.
De venter på en avklaring på hva som skal skje.
– Vi har ikke hatt noe dialog med den juridiske avdelingen i Forsvarsbygg utover en e-post der de krever minimumsleien og ser galant bort fra både punktet om force majeure i leieavtalen og et helt sentralt punkt i husleieloven, men nå har vi ikke hørt noe siden de fikk vårt tilsvar for en tid tilbake.
Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på tips@fofo.no.
– De skal enn så lenge ha den minimumsbetalingen. Det er graverende, både rent juridisk men også når Erna Solberg har bedt utleiere og eiendomsbesittere om å delta i dugnaden, så krever fortsatt staten som utleier å få dekning for bortfall av leieinntekter, sier Nes.
Festspillene i Bergen er ikke uenig med Nes og Bergen Live. De er nettopp ferdig med sin alternative festival som var digital.
– Vi har heller ikke hørt noe, så vi vet ikke hvor saken står nå. Vi må ut med godt under 100.000 kroner, så tapene våre er ikke like store som hos Bergen Live, sier produksjonssjef Eirik Jørstad i Festspillene i Bergen.
– Vi støtter jo de andre leietakerne i denne saken. Men det spørs om vi kommer til å følge dette nøye opp, ettersom det ikke utgjør så mye for oss, legger han til.
Vil finne løsning
Hos Forsvarsbygg har pipen en litt annen lyd. Lokalt i Bergen har de ikke myndighet til å gå inn å avbryte kontrakter.
– Juridisk sett er det ingenting i kontrakten som tilsier at vi bare kan avbryte kontrakten. I utgangspunktet er det ikke Forsvarsbyggs jobb å gi økonomisk kompensasjon, sier David Halvorsen, direktør i Forsvarsbygg Eiendomsforvaltning.
– Ønsker dere å løse dette overfor leietakerne?
– Ja, det vil vi svært gjerne. Vi er i dialog med leietakerne, og vi har løftet saken og venter på nærmere informasjon om hvordan dette blir, sier Halvorsen.
Visste du at Forsvarets forum sender ut nyhetsbrev med de viktigste forsvarsnyhetene hver morgen? Du kan melde deg på her.
Forsvarsbygg har allerede gjort noen grep for å bedre situasjonen hos leietakerne.
– Leien er omsetningsbasert, så de betaler bare det som er minimum. I tillegg har de fått utsatt betalingsfrist frem til det kommer en avklaring, sier han.