Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Det blir litt mer pomp og prakt her enn på Linderud, sier Sivert Christiansen (26), som er såkalt tradisjonsbærer ved Krigsskolen på Linderud i Oslo.
Annonse
Tips oss:
Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.
Han står ved siden av president for Kadettsamfunnet på Krigsskolen Oliver Eide (22). De er nå begge indirekte eiere av det gamle ærverdige bygget i sentrum av Oslo, der flere hundre hæroffiserer har utdannet seg.
Eierskiftet skjedde da nøkkelen til Den gamle krigsskolen, ofte omtalt som «T-10», ble overlevert Stiftelsen Den Gamle Krigsskolen under en seremoni onsdag 18. august.
Stiftelsen består av Selskabet for Oslo Byes Vel, Krigsskolens venner og Kadettsamfunnet Krigsskolen.
– Vi ser for oss ball, dåp og bryllup – blant annet, sier Oliver Eide.
– Vi kjenner historien som sitter i veggene her. Det er viktig å ta med seg videre for oss og de som kommer etter oss, fortsetter han.
Lang kamp for krigsskolen
Styreleder i Stiftelsen Den Gamle Krigsskolen Ole Rikard Høisæther istemmer. Mens han viser og forteller om historien som sitter i veggene og om flere av de gamle maleriene som henger side-om-side, medgir han at han gjerne skulle sett at de hadde funnet fram til en løsning tidligere.
Forsvarets forum har tidligere skrevet om den flere år lange drakampen om Den Gamle Krigsskolen i Tollbugata 10.
– Alle som skal bruke dette bygget må respektere de antikvariske verdiene ved det. Vi ser likevel for oss næringsvirksomhet: Her kan det holdes konferanser, ute kan det være konserter. Vi kan bygge et glasstak over her, sier Høisæther og peker ut mot gårdsplassen.
– Det ligger likevel litt lenger fram i tid. Det viktigste er å ta tak i taket og få utbedret det, og kjelleren, fortsetter han.
Høisæther viser til at det gamle bygget hvert eneste år presses noen millimeter høyere som følge av grunnforholdene, noe som blant annet fører til sprekkedannelse i tak og vegger.
Tollbugata 10 skal nå rehabiliteres med midler fra det offentlige og private, og åpnes for allmenheten.
– I gode hender
– Det er godt å se at bygget er i gode hender. De vet hva de gjør. Det eneste man kan være sikker på med et så gammelt bygg er at det vil dukke opp nye utfordringer, sier direktør i Forsvarsbygg Thorbjørn Thoresen.
– Dette er mer enn et bygg – det er en institusjon. Det er nok mange som hadde ønsket at denne dagen hadde skjedd for flere år siden, men nå er vi i hvert fall her, sier Thoresen.