Nyheter

VAKSINESTIKK: Forsvarets sanitet (Fsan) var mandag i gang med å sette vaksiner for å avlaste det sivile apparatet i Fredrikstad. Her får Kirsti Nervik Antonsen får sin tredje dose av vernepliktig Fsan-soldat Tuva Enstad.

Fsan bisto på «booster-dag» i Fredrikstad

FREDRIKSTAD (Forsvarets forum): Forsvarets sanitet (Fsan) var mandag i gang med å sette sine første koronavaksiner i Fredrikstad. Målet er opptil 3000 vaksinedoser på to dager.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Køen strakk seg langt ut i gaten utenfor Quality Hotel i Fredrikstad mandag formiddag. Og innenfor dørene var det full aktivitet. Mandag og tirsdag fungerer hotellet nemlig som et midlertidig vaksinesenter. Her skal 2000-3000 lærere, barnehageansatte og helsearbeidere vaksineres.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Kommunen kaller det sin «booster-dag». Vaksineringen på hotellet kommer i tillegg til kommunens ordinære vaksinetilbud.

For å nå målet har de kommunale helsearbeiderne fått hjelp av både frivillige fra Røde Kors og Norske Kvinners Sanitetsforening. Men også tilstede var vernepliktige og personer fra Forsvarets sanitet (Fsan).

Fredrikstad kommune var nemlig raskt ute med å sende bistandsanmodning om å få hjelp fra Forsvaret til vaksinering, da regjeringen åpnet for dette i forrige uke. Helgen har gått med på forberedelser, og mandag var kommunens innbyggere de første i landet til å få vaksinedoser satt av uniformert forsvarspersonell.

– Konkret og viktig innsats

– Denne ekstra innsatsen gjør at alle våre innbyggere rykker fremover i køen ved at vi nå får gjennom veldig mye nøkkelpersonell før jul. Så vi opplever at dette er en veldig konkret og viktig innsats, sier Nina Tangnæs Grønvold til Forsvarets forum.

Grønvold er kommunedirektør i Fredrikstad kommune og leder av kriseledelsen. Hun forteller at det gikk raskt fra kommunen sendte bistandsanmodningen og til Forsvaret fredag 17. desember bekreftet at de kunne stille med resurser.

Hjelpen fra Forsvaret er også en booster for arbeidsgleden.

LEDER KRISELEDELSEN: Kommunedirektør Nina Tangnæs Grønvold i Fredrikstad kommune forteller at Forsvarets bistand også booster arbeidsgleden.

– Å jobbe sammen med Forsvaret gjør at vi både får flere gjennom fortere, og at vi på kjøpet får ny energi og økt motivasjon inn i arbeidet, sier Grønvold.

Totalt 17 Fsan-personell fra Sessvollmoen leir nord for Gardermoen er i Fredrikstad for å hjelpe med vaksineringen. Disse er:

  • Ni vernepliktige
  • Syv helsepersonell
  • Kompanisjef Robin André Karlsen

De har ansvar for fem vaksinestasjoner på venstre side av det store konferanserommet. Der setter de kun Moderna-vaksiner. På høyre side sitter kommunalt ansatte og setter vaksinen fra Pfizer.

På et bakrom sitter «opptrekkere» og trekker vaksinene opp i sprøytene.

– Vi ble enige i går om at vi fordeler oss på hver vår side av rommet. Og vi kunne like gjerne satt Pfizer som Moderna. Men det ble Moderna denne gangen, forteller Karlsen.

MODERNA-REKKEN: Forsvarets sanitet (Fsan) fikk ansvaret for å sette Moderna-vaksinen da de hjalp til med vaksineringen i Fredrikstad mandag. På andre siden av rommet setter kommunale helsearbeidere Pfizer-doser.

– I Forsvaret liker vi å kalle det «enkelhetsprinsippet». Det gjør at man kan forholde seg til den samme vaksinen hver gang, og det gjør køsystemet enkelt. Skal du ha Pfizer så går du hit, og skal du ha Moderna så går du dit, sier Karlsen. Han peker på de to køene som er inndelt etter vaksinetype.

22 timer intensiv vaksinering

Selv om mye har skjedd siden regjeringen i forrige uke først kunngjort at Forsvaret skal bistå med vaksinering, forteller Karlsen at de ikke har støtt på problemer i forberedelsene. I slutten av forrige uke var tre Fsan-lag klare til å dra fra Sessvollmoen, og Team 1 ankom Fredrikstad søndag.

Begge dagene skal laget, sammen med de andre helsearbeiderne, sette vaksiner fra klokken 10 om morgenen til klokken 21 om kvelden. Onsdag pakker de sakene sine og reiser videre. En rekke kommuner har nemlig nå bedt Forsvaret om hjelp til vaksinering og testing

KOMPANISJEF: Robin André Karlsen (i midten), kompanisjef i Forsvarets sanitetsregiment, sier at organiseringen av vaksineringen er i henhold til «enkelhetsprinsippet».

Men det er ikke bare Fsan-personell som er involvert fra Forsvarets side. Koordineringen mellom kommunen og Forsvaret har gått gjennom Heimevernet (HV) i Fredrikstad. Områdesjef Lasse Martinsen forteller at den gode kjennskapen de har til både kommunen og Forsvaret har vært viktig for å kunne effektivt tilrettelegge for vaksinering.

– Vi kjenner hverandre godt. Det som er nytt nå, er at det er en helsedimensjon i tillegg. De har vi ikke snakket så mye med tidligere. Men vi har et kjempesamarbeid med beredskapsleder og nå også helse, sier Martinsen.

Les også: Fsan-sjefen om uvaksinerte i Forsvaret: – Ikke for sent å snu

– Det er unikt dette samarbeidet. Både med de frivillige, som kommunen har, og med Forsvarets sanitet, der vi har vært limet. Det er første gang vi gjør det på denne måten, føyer han til.

En imponert minister

Én time etter at vaksineringen var i gang mandag fikk det midlertidige vaksinesenteret på Quality Hotel besøk av helseminister Ingvild Kjerkol (Ap). Hun møtte med kommunedirektør Nina Tangnæs Grønvold, representanter fra den kommunale helsetjenesten, frivillige, samt Lasse Martinsen i HV.

Ministeren sier at hun er imponert over hvor effektivt samarbeidet mellom alle de involverte partene har vært.

– Vi må spille på de samlede ressursene når en krise varer så lenge som denne pandemien, sier Kjerkol til Forsvarets forum.

– 20 måneder. Det tærer på dem som har det operative ansvaret, og det er jo norske kommuner. Det at vi kan få bistand av Forsvaret på denne måten er veldig bra.

GODT SAMMARBEID: Områdesjef i HV Fredrikstad Lasse Martinsen og helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) er begge enige om at samarbeidet mellom Forsvaret, kommunene og de andre involverte partene har fungert utmerket.

I tillegg skader det ikke at beredskapslederen i Fredrikstad kommune, Han Arve Rognerud, har rundt 20 års fartstid bak seg i Forsvaret. Blant annet har han jobbet i HV-01, som inkluderer både Østfold og Vestfold, og vært nestkommanderende og midlertidig sjef for innsatsstyrken.

Rognerud sier at erfaringen og kunnskapen han har om hvordan Forsvaret fungerer har vært en styrke nå som Forsvaret skal bistå med vaksineringen.

– Det er kjente folk, en kjent organisasjon og noe jeg har vært vant til å jobbe med tidligere. Vi prater samme språk, så jeg kan være litt oversetter fra det militære til det kommunale også. Det har gått fort på begge sider, og det å ha innsyn i prosessene som man venter at Forsvaret bruker, er med på å effektivisere, sier Rognerud.

Han påpeker likevel at Heimevernet og Fsans vaksinasjonsteam er godt forberedt på å jobbe med opp mot det sivile.

– De er jo selvfølgelig innstilt på at man skal få til ting, og at man skal få til ting. Jeg er helt sikker på at Forsvaret hadde fått dette til å fungere med andre også.

FLERSPRÅKLIG: Beredskapsleder Hans Arve Rognerud i Fredrikstad kommune har lang erfaring fra Forsvaret. At han snakker «språket» i Forsvaret og kommunen har vært en styrke når Forsvaret skal hjelpe med vaksineringen – selv om det ikke har vært avgjørende for et fungerende samarbeid.
Powered by Labrador CMS