Nyheter

PAKKER SEKKEN: Forsvarets sanitet gjør seg klare til å støtte det sivile helsevesenet med vaksinering. Her klargjøres grunnutstyret tirsdag 14. desember.

Tre lag fra Forsvarets sanitet står parat til å hjelpe med vaksinering

SESSVOLLMOEN (Forsvarets forum): Meldingen kom mandag: Forsvaret settes inn for å få fart på vaksineringen. Dagen etter var Forsvarets sanitet (Fsan) i full gang med å pakke sakene sine på Sessvollmoen leir.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Forsvaret er klare til å støtte samfunnet når som helst. Vi er klare og positive til å bistå hvis det blir behov for det, sier oberst Morten Sundal da Forsvarets forum møter ham på Sessvollmoen leir tirsdag ettermiddag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Sundal er sjef for Forsvarets sanitetsregiment. Mandag ble det klart at Forsvarets sanitet (Fsan) settes inn for å hjelpe kommunene med å sette vaksiner. Det kunngjorde statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen. Der advarte Støre om at den økte smittespredningen som følge av koronavarianten Omikron kan overbelaste kommunene og helsevesenet.

Hjelp for å nå vaksinemål

– Vi har satt som mål om at alle over 45 år skal få tilbud om oppfriskningsdose, den tredje dosen, innen midten av januar, sa Støre.

– Vårt mål er nå å forsterke vaksineinnsatsen ved at de får hjelp og avlastning. Regjeringen har derfor gjennom helgen bedt Forsvaret om å bistå kommuner som trenger det.

Til det står innsatsteam fra Fsan helt sentralt. Og et halvt døgn senere var forberedelsene i full gang på Sessvollmoen leir i Ullensaker kommune nord for Gardermoen. I en hall var vernepliktige i Fsan i gang med å legge ut sakene sine. Telt, feltsenger, sekker, pledd og annet utstyr lå sortert utover gulvet.

Planen er at soldatene skal stå klare til å rykke ut når de får beskjed fra Forsvarets operative hovedkvarter (FOH).

Vet ikke når eller hvor

Men når det skjer, og hvor soldatene skal, er enda ikke kjent, forteller Morten Sundal.

– Alle kommunene er bedt om å øke sin grad av vaksinering av befolkningen. Hvordan presset er på de ulike kommunene er ukjent for meg. Men vi står klare nåre behovet skulle, og kommer det i morgen så skal vi være klare, understreker han.

FORBEREDT: Oberst Morten Sundal, Sjef for Forsvarets sanitetsregiment, sier at de har lag klare til å hjelpe med vaksinering på kort varsel.

Det var mandag formiddag at VG meldte at de hadde fått opplysninger om at Forsvaret skulle bistå med vaksineringen. Det skal ha blitt opplyst av helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) på møter med kommuner og statsforvaltere i helga.

Men Sundal er ikke overrasket over at Forsvaret nå settes inn for å hjelpe til med oppgaven.

– Forsvaret har bistått under pandemien og koronahåndtering, spesielt med bistand på grensen, sier han.

– Jeg ser på det som naturlig at vi også, som en del av totalforsvaret og vår rolle i å støtte sivilsamfunnet, bidrar i denne dugnaden for å få økt vaksineringsgraden i samfunnet.

Forsvarets sanitet gjør seg klare til å støtte det sivile helsevesenet med vaksinering. Her klargjøres grunnutstyret.

Utstyret er lagt ut i hallen på Sessvollmoen militærleir. Foto: Krister Sørbø

Forsvarets sanitet gjør seg klare til å støtte det sivile helsevesenet med vaksinering. Her klargjøres grunnutstyret.

Sekkene ligger ferdigpakket på gulvet. Foto: Krister Sørbø

Forsvarets sanitet gjør seg klare til å støtte det sivile helsevesenet med vaksinering. Her klargjøres grunnutstyret.

Et lite tårn av feltsenger når nesten til taket. Foto: Krister Sørbø

Forsvarets sanitet gjør seg klare til å støtte det sivile helsevesenet med vaksinering. Her klargjøres grunnutstyret.

Utstyret gjennomgås metodisk av de vernepliktige. Foto: Krister Sørbø

– Noe vi gleder oss til

Foreløpig er Fsan i gang med å få klar tre lag på 15 personer. I tillegg til vernepliktige soldater, består lagene av militært personell med kompetanse innen sykepleie og medisin.

Men også de vernepliktige, som alle tiltrådte i tjenesten 2. august, har fått en innføring i sanitet. Det forteller kompanisjef i Forsvarets sanitetsregiment, Robin André Karlsen. Nesten alle har gått gjennom en såkalt sanitetsmodul der de har fått opplæring i å sette sprøyter, gi medisiner og utføre medisinsk hjelp.

– Teamene er bygd opp sånn at vi kan registrere de som kommer, sette vaksiner, ha folk i et venterom og, hvis det skjer noe underveis, så har man muligheten til å håndtere det, sier Karlsen.

Han forteller at Fsan var godt forberedt på oppdraget. At de løser støtteoppdrag på kort varsel er noe de var trent og forberedt på.

Likevel innrømmer han at de har kastet seg rundt på kort varsel.

– For soldatene kommer det som en overraskelse fordi de ikke har hørt noe om oppdraget før nå. Men dette er ting vi løser i det daglige. Vi har kort reaksjonstid og vi øver på denne typen situasjoner, sier han.

Han forteller at regimentet og lagene er motivert til å bistå kommunene.

– Jeg tror dette oppdrager er noe vi gleder oss til. Helsemyndighetene, helsevesenet og særlig kommunene har stått alene i dette her. Så at vi har muligheten ti å hjelpe til nå som de trenger det, synes jeg er kjempebra.

STOLT: Kompanisjef Robin André Karlsen (i midten) sier han er glad for at Forsvaret kan hjelpe hardt pressede kommuner og helsemyndigheter.
Powered by Labrador CMS