Fredag 16. oktober ble Odlo utnevnt i statsråd til generalløytnant og ny sjef ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH).
– Jeg er stolt over den tilliten jeg har fått, sier Yngve Odlo til Forsvarets forum.
– Stillingen er «toppnoden» i den operative kjeden, sånn sett er den en god forlengelse av erfaringen jeg har fra før, sier han.
Nå går han fra stillingen som sjef for Operasjonsavdelingen i Forsvarsstaben til å bli sjef for Forsvarets operative hovedkvarter (FOH).
Nøkkelspiller
– Det operative hovedkvarteret i Bodø er et unikt konsept i Nato-sammenheng og nyter anseelse også internasjonalt, sier Odlo og opplyser videre at FOH jobber tettere på Nato enn noensinne.
– Viktigst blir det å videreføre arbeidet som allerede er gjort, fra Rune Jakobsen som har stillingen i dag.
Odlo har tidligere vært sjef for Operasjonsstaben ved Forsvarets operative hovedkvarter, dermed har han allerede en forståelse av det «indre livet» der.
FOH har overordnet kommando og kontroll over militære aktiviteter i Norge og i utlandet. Dette omfatter alt fra Kystvakten, redningstjenesten og grensevakten til norske soldater i utlandet, heter det på Forsvarets nettsider.
– Et stort steg i riktig retning, er at det vi gjør hjemme og ute er ganske likt. Vi får viktig erfaring i utlandet, men bygger grunnleggende kompetanse og kvalitet i Norge. Dette er en utvikling vi har hatt de siste 10-15 årene, sier Odlo.
Sjefen for hovedkvarteret er den fremste rådgiveren til forsvarssjefen i operative spørsmål.
– Eirik Kristoffersen har som ny forsvarssjef en ganske unik bakgrunn, hvordan blir det å være hans «høyre hånd»?
– Jeg ser bare positivt på å levere operativ evne til ham. Vi snakker samme språk og trenger derfor ikke «lange utgreinger» for å forstå hverandre.
Nordområde-fokus
Odlo påpeker at nordområdene har et særskilt fokus og at utfordringene der vil vedvare.
– Men den sikkerhetspolitiske situasjonen i nord håndterer vi godt i dag, synes jeg.
– Hvordan ser du på det aktuelle trusselbildet for Norge, med hacking, påvirkningsoperasjoner og spionasje?
– Det viktigste er at vi vet hva som foregår, så må vi tilpasse forsvaret vårt fortløpende til trusselbildet. Men jeg tenker at vi skal ikke la oss skremme.
Parallelt med suverenits- og myndighetshevdelse på nasjonalt nivå, skal FOH utøve god styring og oppfølging av norsk personell i utenlandsoperasjoner.
Videre sier Odlo, at for sjef FOH, vil det alltid oppleves som om oppgavene er større enn tilgjengelige ressurser og derfor må man prioritere hardt og bevisst. Han mener dette dilemmaet er noe han deler med militære sjefer til alle tider.
– Å målrette ressursene er noe av det vanskeligste. Derfor er jeg ikke minst spent på innholdet i langtidsplanen for Forsvaret som legges frem i dag.
Afghanistan-erfaring
Generalmajor Yngve Odlo startet sin karriere i Forsvaret i 1981 med å gå Befalsskolen for kavaleriet. I utdanningen sin har han blant annet også US Army War College i USA.
I Afghanistan var Odlo med på de første valgene i 2004 og var sjef for en multinasjonal stab.
– Hva er de viktigste erfaringene du tar med deg fra å ha vært i internasjonale operasjoner?
– Det er blant annet betydningen av å være godt trent og være forberedt på enhver risiko.
Den nye sjefen for FOH mener noe av hemmeligheten bak godt lederskap er å spille andre gode.
– Man skal ha respekt for mangfoldet og forene ulike medarbeideres styrker, da blir man sterke sammen.
Nord-Norge er en landsdel Odlo allerede har tilbrakt en del år i, blant annet som sjef for Brigade Nord. I første omgang blir det pendling til den nye stillingen i FOH, siden hjemmebasen er på Jessheim.
– Jeg er ikke fremmed for å flytte til Bodø på sikt. Vi får se, jeg er gift med en offiser, hun jobber på Sessvollmoen. Men jeg har pendlet i 18 år, det blir en livsstil og skal gå bra.
Nåværende sjef for Forsvarets operative hovedkvarter er generalløytnant Rune Jakobsen. Han går av med pensjon 1. april 2021.
Har du lest denne? – Jeg har en drøm om å padle helt hjem fra Nord-Norge. Når jeg er ferdig med min siste dag på Reitan, sa nåværende sjef for FOH, Rune Jakobsen i portrettintervju.