Nyheter
PÅ VENT: KNM Fridtjof Nansen og USS Harry S. Truman Carrier Strike Group passerte tirsdag 14. desember gjennom Gibraltarstredet til Middelhavet. De befinner seg fortsatt i området som følger av den russiske invasjonen i Ukraina.
Foto: Marius Vågenes Villanger / Forsvaret
KNM Fridtjof Nansen holdes fortsatt igjen i Middelhavet
Hangarskipsstyrken med USS Harry S. Truman skulle etter planen ha vært i Midtøsten på en utplassering, men har blitt holdt igjen i Middelhavet som følger av krigen.
Fregatten KNM Fridtjof Nansen er sammen med hangarskipet USS Harry S. Truman og resten flåten fortsatt holdt igjen i Middelhavet som følger av den russiske invasjonen av Ukraina.
Flåten seilte inn i Middelhavet 14. desember 2021 og skulle etter planen nå ha vært i Midtøsten på en utplassering. Russlands invasjon av Ukraina satte en stopper seilingsplanen da amerikanske myndigheter har valgt å holde igjen flåten i Middelhavet.
Det var Teknisk Ukeblad som omtalte saken først.
Major og talsperson ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) Elisabeth Eikeland bekrefter til Forsvarets forum at den norske fregatten befinner seg på samme sted.
– KNM Fridtjof Nansen er fortsatt i Middelhavet.
Les også: Disse våpnene bruker Russland mot Ukraina
KNM Fridtjof Nansen er en del av en amerikanskledet flåtegruppe i en firemåneders periode fra sent 2021 til første kvartal 2022. Dette er gjennom det USA-ledede samarbeidsprogrammet Cooperative Deployment.
Eikeland kan ikke opplyse noe om hvor lenge flåten vil befinne seg der, og hva som er planen videre.
Hun bekrefter likevel at situasjonen for Norge sin del fortsatt er uendret.
– Vi følger med, og har foretatt beredskapstiltak som tidligere nevnt, sier Eikeland.
Sjef for FOH Yngve Odlo fortalte i går til Forsvarets forum at Forsvaret har hevet beredskapen og «årvåkenheten» i norske nærområder som følger av krigen.
– I våre nærområder er det normal aktivitet. Det som skjer nå, sa Odlo og siktet til krigen i Ukraina:
– Det kommer til å påvirke den sikkerhetspolitiske «arkitekturen» i Europa i mange år framover. Angrepet fra Russland er et klart brudd på internasjonal rett, sier Odlo og peker på at dette er siste, men langt fra første gang Russland har trådt over en folkerettslig grense.
Les også: Mens Ukraina kjemper, har Norge det Forsvaret som trengs?