POLARSTJERNEN: Det russiske kystvaktskipet Polyarnaya Zvezda på vei til kai i Kirkenes.Foto: Mikal Hem, Forsvarets forum
Første møte på to år: – Spenningen mellom Norge og Russland er skrudd opp
KIRKENES (Forsvarets forum): Forrige uke møtte Yngve Odlo sjefen for FSBs Grensedirektorat i Kirkenes. Det var første protokollmøtet mellom Norge og Russland siden koronapandemien startet.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Det var strålende sol og blikkstille på sjøen da det russiske kystvaktskipet Polyarnaya Zvezda (Polarstjernen) seilte inn mot Kirkenes onsdag ettermiddag i forrige uke.
Annonse
Tips oss:
Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.
Ved havna la russerne seg inntil det norske kystvaktskipet Nordkapp. Noen timer tidligere møttes de to skipene, som henholdsvis hadde generalløytnant Yngve Odlo, sjef Forsvarets operative hovedkvarter (FOH), og generalløytnant Stanislav Maslov, sjef for FSBs Grensedirektorat for det vestlige arktiske området, om bord.
– Innenfor de områdene vi diskutere, så går veldig mye på skinner og det er god dialog. Så det er ingen store utfordringer, sa Odlo til Forsvarets forum i Kirkenes.
Odlo og Maslov møttes til et såkalt protokollmøte, et årlig møte mellom FOH og grensedirektoratet, der de to nasjonene kan diskutere utfordringer og dele informasjon om grenserelaterte temaer.
Det er første protokollmøtet mellom de to partene siden før koronapandemien. Siden sist møte har forholdet mellom Norge og Russland blitt dårligere, mener høgskolelektor Ståle Ulriksen ved Sjøkrigsskolen.
– Spenningen mellom Norge og Russland er skrudd opp de siste tå årene. Det skrives negative artikler om Norge i russiske medier. Vi blir beskrevet som amerikanske lakeier, som ikke har en selvstendig vilje, sier han til Forsvarets forum.
– Viktig å ha dialog
Ulriksen trekker frem økt amerikansk og britisk aktivitet i Arktis som en av årsakene.
– Det har ikke så mye med Norge å gjøre. Den økte spenningen handler mer om spenningen mellom stormaktene, om den kjernefysiske terrorbalansen. Det er en misforståelse å tro at dette handler om oss, sier han.
Høgskolelektoren understreker viktigheten av å ha regelmessige møter med russerne.
– Det er kjempeviktig å ha dialog. Man får etablert en viss grad av gjensidig forståelse av normalsituasjonen. Da er det lettere å se avvik fra normalen, og lettere å ta kontakt, mener Ulriksen.
Odlos motpart fra etterretningsorganet FSB valgte ikke å møte norske journalister, hverken til intervju eller for å bli fotografert sammen sin norske samtalepartner. Odlo oppfatter ikke at det byr på noen spesielle utfordringer å ha samtaler med en offiser fra de hemmelige tjenestene.
– Vi jobber innenfor våre respektive nasjoner, og regjeringer. Vi får respektere deres styresett, og de må respektere oss. Vi diskuterer profesjonelt den gjennomføringen der vi har felles interesser. Og det ser jeg på helt uproblematisk, sa han.
Koronapause
Onsdagen møttes kystvaktskip fra de to nabolandene på havet, der de overvar en øvelse. Torsdagen fortsatte samtalene i Kirkenes.
– Vi har spist litt. Vi har diskutert mye om mangt, men det primære har vært å overvære en mindre redningsøvelse. Vi har hatt gode samtaler så langt, også fortsetter møtet torsdag, sa Odlo onsdag.
– Er det spesifikke temaer som dere skal ta opp?
– Ja, de temaene vi diskuterer er innenfor kystvakt og fiskeriinstitusjoner, og det er grenser og felles utfordringer rundt det.
– Hva er utfordringene?
– Det er samarbeid. Vi er jo ikke alene her. Det er ikke noen spesielle utfordringer nå, men nå deler vi informasjon, og hvis det er noe som man ønsker å ta opp, så gjør vi det.
Forhindrer misforståelser
– Hvor viktige er disse møtene?
– De er viktige. Fordi dette er en møteserie som har gått siden 1994, og det er viktig å gjøre dette regelmessig, og ha denne kanalen, sånn at hvis det skulle dukke opp andre ting, så har man en kanal å ta det opp i, diskutere det og komme til enighet, slo Odlo fast.
Generalløytnanten mener at protokollmøtene er med på å forhindre ulykker og misforståelser mellom Norge og Russland.
– I aller høyeste grad. Det at du har en felles forståelse. Du vet hva den andre mener. Du har møtt vedkommende. Så når det da er hendelser, har du noen å ringe til, og kan få dette avklart, uten å generere hele apparatet, understreker FOH-sjefen.
– Jeg tror at det viktigste for dem er å snakke sammen, ha dialog og få etablert denne kanalen. Nå er det to år siden sist, og det er viktig for begge nasjoner å ha denne kanalen. Å møtes, utvikle og bygge respekt og tillit.
– Og hva er Norge mest opptatt av?
– Det er igjen å ha et avklart forhold rundt grenser, kystvakt, og å legge rammer for det daglige samarbeidet vi må ha, både på grensen og ute i Barentshavet. Og ha det samarbeidet, det er viktig.