Nyheter
SØK: Hund fra Forsvarets narkotikagruppe gjennomfører søk på rekrutter ved innrykk.
Foto: Frederik Ringnes/Forsvaret
Forsvaret betaler medlemskap i kontroversiell rusorganisasjon
Nå gjør Forsvaret helomvending og stanser praksisen, skriver NRK.
Kommunikasjonssjef Erling Nervik i Hæren bekrefter overfor NRK at Forsvaret oppfordrer ansatte Forsvarets narkotikagruppe (FNG) til å bli medlemmer i Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF).
– Hæren anser dette som en liten kostnad tatt i betraktning av hvilken kompetanse vi tilføres. Det oppfordres derfor til medlemskap og gis mulighet for betalt medlemskap, skriver Nervik til NRK.
Les også: Soldat ruset på MDMA sto med skarpladd våpen på vakt
Forsvaret selv har ikke oversikt over hvor mange ansatte i narkotikagruppen som er medlem i NNPF, selv om Forsvaret selv står for medlemskontingenten.
Ifølge den siste årsrapporten til NNPF, er elleve ansatte i narkotikagruppen medlemmer i organisasjonen. Nervik sier at det er 13 ansatte i FNG.
– Ulovlig
– Dette må være klart ulovlig. En statlig institusjon kan ikke benytte offentlige midler til å finansiere medlemskap i eller oppmuntre tilsatte til å støtte og engasjere seg en slik politisk organisasjon, sier jusprofessor og ekspert på forvaltningsrett, Jan Fridthjof Bernt til NRK.
Les også: Narkotikasaker i Forsvaret skal i større grad refses enn anmeldes fremover
Han mener det strider mot grunnleggende prinsipper om objektivitet og integritet i offentlig forvaltning, og saklighet og upartiskhet ved behandling av interesseorganisasjoner.
Helomvending
Etter NRKs henvendelse har Forsvaret tatt en helomvending. Nå vil de ikke lenger oppfordre ansatte til medlemskap i noen organisasjoner, eller betale kontingenten.
– Med bakgrunn i de opplysninger vi nå sitter på vil praksisen med betalt medlemskap avsluttes, men Forsvarets narkotikagruppe vil fortsette samarbeidet med NNPF som en av flere verdifulle bidragsytere for kompetanseheving, skriver Nervik.
Les også: Styrkesjef i Irak: – Vi blir angrepet omtrent to ganger i måneden