Meninger
Vi har ingen ambisjoner om å avvikle pensjonistenes bidrag
Vår tolkning av Statens personalhåndbok tillater ikke bruk av pensjonister som faste omvisere ved Marinemuseet.
Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens meninger.
Send inn kronikker og debattinnlegg til Forsvarets forum her.
Bernt Grimstvedt viser i Forsvarets forum 19. januar et sterkt engasjement for utviklingen i den nye etaten Forsvarshistorisk museum (FHM).
For en publikumsrettet organisasjon som FHM er det positivt at vi har et omland med tydelige meninger om vår museumsdrift. Det lover godt for vår evne til å skape entusiasme og debatt i allmenheten.
La det være sagt først som sist: Marinemuseet i Horten vil gjenåpnes 31. januar, etter en periode med omstilling.
FHM har ingen ambisjoner om å avvikle pensjonistenes bidrag, verken der eller ved noen av våre andre seks museer.
Tvert imot håper vi at tidligere forsvarsansatte og pensjonister fra andre samfunnssektorer fremdeles vil ønske å stille sin arbeidskraft og kompetanse til vår disposisjon.
Må justere bruken
FHM forvalter en av landets største gjenstandssamlinger, og har ansvar for å fortelle norsk forsvarshistorie. En del av oppdraget vårt oppsummeres i statsbudsjettet for 2025: «Regjeringens målsetting er å videreutvikle Forsvarshistorisk museum som en moderne, profesjonell og fremtidsrettet museumsvirksomhet.»
Når vi nå etablerer og utvikler den nye etaten, legger vi vekt på å rekruttere fagpersoner som kan bidra til nettopp dette.
Vi ønsker å profesjonalisere alle ledd i organisasjonen, slik at vi både kan ivareta de uerstattelige samlingene våre, og samtidig bruke dem aktivt i formidlingen av norsk forsvarshistorie.
Grimstvedt er altså spesielt opptatt av at Marinemuseet i Horten er stengt i januar. Han fastslår at årsaken til det er at FHMs ledelse «ikke ønsker å benytte pensjonister med lang tjenestetid fra Forsvaret og inngående kunnskap om Marinemuseets samlinger som formidlere og guider slik som tidligere».
Dette er riktig: Som ny etat har vi innsett at vi må justere bruken av pensjonister, og basere den på en gjennomtenkt fortolkning av bestemmelsene som gjelder for pensjonistengasjementer i Staten.
Marinemuseet er et av de stedene i vår organisasjon som er modent for endringene dette medfører.
Statens personalhåndbok
I Statens personalhåndbok finnes følgende passasje om kriteriene for å kunne benytte seg av pensjonister på kontrakt: «Det er en forutsetning at slikt engasjement skal gjelde kortvarig (tilfeldig) arbeid, og ikke være oppgaver av fast og varig karakter. Det skal heller ikke være en videreføring av tidligere arbeidsforhold/stilling».
Vår tolkning av denne passasjen tillater ikke bruk av pensjonister som faste omvisere ved Marinemuseet.
Grimstvedt og andre kan selvsagt være uenige i vår tolkning, men vi mener altså at disse oppgavene verken er tilfeldige eller kortvarige og må løses av museets faste ansatte.
Det er de bedre i stand til enn på lenge. Marinemuseet har den senere tid hatt en betydelig utvikling i staben, både på formidlings- og samlingssiden.
At vi har rekruttert dyktige fagfolk til Marinemuseet er i tråd med vår ambisjon om å profesjonalisere og modernisere også der.
For mindre enn to år siden disponerte museets leder arbeidskraften til to faste ansatte uten museumsfaglig bakgrunn. Nå teller staben fire høyt kvalifiserte medarbeidere i tillegg til museumslederen.
Vi er glade for at vi kan bidra til at noen av de som vier store deler av sitt unge voksenliv til studier av for eksempel museumsfag, arkivfag eller historie får mulighet til å praktisere det de har lært i faste heltidsstillinger ved våre museer.
Vi mener at det er en del av vårt samfunnsansvar å gi dem disse mulighetene og, ikke minst, at deres kompetanse på sikt gir oss både styrket formidling og samlingsforvaltning.
Pensjonistenes bidrag
Når alt dette er sagt, er vi enige med Grimstvedt i at pensjonister med inngående kunnskap om Marinemuseets samlinger (eller andre samlinger i FHM) er verdifulle ressurser for oss som institusjon, nå og i framtiden.
Derfor har alle museer i FHM blitt oppfordret til å beskrive prosjekter der de kan gjøre bruk av denne kompetansen i en tidsavgrenset periode innenfor definerte tematiske områder. På den måten ønsker vi å la pensjonistenes betydelige innsikt komme oss til gode, i former vi mener harmonerer med det som står skrevet i Statens personalhåndbok.
Marinemuseet har, som andre museer i FHM, respondert på oppfordringen. Til sammen har fem prosjekter – fire av dem på samlingssiden og ett på formidlingssiden – blitt godkjent av FHMs ledelse og kan igangsettes.
FHM vil heller ikke framover legge prinsipielle begrensninger på slike prosjekter. Hvert prosjektforslag vil vurderes på juridisk, faglig og økonomisk grunnlag.
Vi håper med andre ord at vi også i framtiden kan nyte godt av pensjonistenes bidrag. Det er viktig for oss som ny etat å utøve et godt juridisk skjønn og etablere et rammeverk som avspeiler vår tolkning av lover og regler.
Det er også viktig for oss å bli så gode formidlere av forsvarshistorien som mulig. Der har pensjonistene spilt en betydelig rolle i Forsvarets museer, og det ønsker vi inderlig at de kan fortsette med i Forsvarshistorisk museum.