Nyheter

DIGITALT: Med 3D kart, 360 graders videoer og ved bruk av avatarer, skal man kunne trene på å hjelpe sivile i krig, håper Forsvarets Høgskole.

«Extended Reality» skal gjøre norske offiserer rustet for krig

Jonas Gahr Støre presenterte et prosjektet, som er ledet av Forsvarets høgskole, på talen i Sikkerhetsrådet tirsdag.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Med digitale briller, såkalte «VR-briller», som skaper 360 graders videoer, 3D-kart og avatarer, skal offiserer lære å beskytte sivile liv i væpnede konflikter.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det håper i hvert fall forskere og ansatte ved Forsvarets høgskole (FHS), NTNU, TRY Creative Tech og Fynd Reality. FHS leder utdanningsprosjektet.

Les mer: Stridsvognkamp på Rena

Prosjektet vekker interesse som et mulig norsk satsingsområde. Jonas Gahr Støre nevnte blant annet prosjektet foran forsamlingen i Sikkerhetsrådet, da han sto på talerstolen denne uken, tirsdag 25. januar.

Realistiske scenarioer

Hensikten er å simulere realistiske situasjoner digitalt og gjøre militære offiserer i stand til å beskytte sivile liv i en væpnet konflikt. Det kommer frem av en pressemelding fra FHS.

«Ved bruk av VR vil studentene møte flere realistiske scenariorier knyttet til beskyttelse av sivile», skriver de i pressemeldingen.

PLANLEGGING: Illuustrasjonsfotoet viser hvordan digital trening kan se ut.

For eksempel skal de kunne befinne seg på bakken med sivile eller overgripere, og de skal kunne trene på dialog med ledere av væpnede grupper. Det skal forhåpentligvis gi en nærhet til situasjonen, og «en økt forståelse for dynamikken som kan oppstå på bakken».

Internasjonalt

Oberst Petter Lindqvist har troen på at det å bruke en digital verden for å trene har et utbytte.

– Når du selv står med ansvaret for å beskytte sivile fra de verst tenkelige overgrep, som jeg personlig opplevde i Sør-Sudan i 2013, vil du lettere ta til deg ny kunnskap om militærets rolle i dagens konflikter, sier Lindqvist i pressemeldingen.

Prosjektet skal nå også prøves i andre land enn Norge. Blant annet skal det fra høsten 2022 brukes som et eksperiment ved Ukrainas forsvarsinstitutt.

Les også: Dette er forslaget til nye fysiske tester i Forsvaret

Powered by Labrador CMS