Nyheter
Svenske ubåter dykker etter skipsvrak fra 1670-tallet
Det gamle flaggskipet «Kronan» har ligget på bunnen av Østersjøen i nesten 350 år. Nå skal det svenske forsvaret dykke etter vraket.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Det gamle flaggskipet «Kronan» har ligget på bunnen av Østersjøen i nesten 350 år. Nå skal det svenske forsvaret dykke etter vraket, melder Försvarsmakten i en pressemelding.
På 26 meters dyp, 6 kilometer øst for øyen Öland, ligger regalskipet «Kronan». Et regalskip er den svenske klassifiseringen av de største krigsskipene på 1600-tallet. «Kronan» tjenestegjorde som flaggskip for den svenske flåten i Østersjøen i 1670-årene. Skipet kantret den 1. juni 1676 og sank til Østersjøens bunn.
Bistand fra Försvarsmakten
Kalmars länsmuseum har i 40 år drevet undersøkelser av skipet. Nå skal det svenske forsvaret hjelpe museet til å finne ut mer om skipet.
– Dette arbeidet bidrar til vedlikehold av dykkerkunnskapene våre, hvor vi gjør uvanlig lange dykk, opptil 100 minutter pluss 30 minutter oppstigning, og bruker avansert teknisk utstyr, sier Jerry Lindén, orlogskaptein og dykker på Belos.
Belos er et ubåtredningsskip i den svenske marinens 1. ubåtflotilje.
– Samtidig er det spennende å plukke opp noe som faktisk er marinens eiendom, sier orlogskapteinen.
Særlig godt bevart vrak
På grunn av hvordan skipet ligger til, har det tidligere vært krevende å danne seg et korrekt bilde av hvordans «Kronans» eksteriør ser ut. Forsvarets dykkere skal bidra til å gjøre dette arbeidet enklere, ved å grave under skipet med en trykkluftdrevet slamsuger.
– Det er en spennende jobb, på et vrak som er særlig godt bevart. I motsetning til andre hav, finnes det ikke skipsormer i vannet i Østersjøen, forteller Lindén.
Skipsorm, eller pelemark, er et bløtdyr i familien Teredinidae, en gruppe ormelignende saltvannsmuslinger som borer hull og ganger i treverk som står i saltvann.