Nyheter

ALLIERT SAMTRENING: En soldat fra Telemark bataljon avfyrer sitt lette maskingevær under en tidligere øvelse i Litauen.

Nato trener angrepskrig i Litauen

Øvelse «Iron Wolf» pågår nå i Litauen der over 3500 soldater fra ni Nato-land deltar.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Øvelse «Iron Wolf» er en av Litauens største militære øvelser. Sammen trener ni Nato-allierte land for å teste den litauiske hærens Iron Wolf-brigade på forsvarskrig og motangrep, skriver Nato i en pressemelding.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Litauen, Belgia, Tsjekkia, Luxembourg, Nederland, Storbritannia, Usa og Norge deltar på øvelsen, som involverer mer enn 3500 soldater.

Les også: Ekspert: – Ukraina-krigen kan tapes i Nordsjøen

De norske styrkene deltar i øvelsen som en del av Enhanced Forward Presence (eFP).

EFP består av fire multinasjonale bataljonsstridsgrupper som holder til i Latvia, Litauen, Estland og Polen. Det norske bidraget inngår i en tyskledet multinasjonal bataljonstridsgruppe (MNBG) i Litauen.

STORMPANSERVOGN: Norske CV9030 stormpanservogner under trening i Lituaen fra et tidligere styrkebidrag til enhanced Forward Presence (eFP).

Forsterket etter invasjonen av Ukraina

Det første norske bidraget stilte våren 2017. Siden juli 2019 har Norge bidratt med en mekanisert kompanistridsgruppe på 120–140 soldater, vekselvis fra Telemark bataljon, Panserbataljonen og 2. bataljon, samt annet personell fra Brigade Nord.

I 2022 skulle Forsvaret i utgangspunket stille med ett mekanisert kompani med stridsvognkapasitet på om lag 140 soldater.

Dette ble i februar forsterket med én tropp og nødvendige støttefunksjoner fra i størrelsesorden 50-60 soldater. Det vil si at størrelsen på det norske eFP-bidraget nå er på rundt 200 soldater. Den nåværende størrelsen på norske styrken skal i Litauen skal etter planen fortsette ut 2023, går det frem av statsbudsjettet.

Powered by Labrador CMS