Nyheter:

Oberstløytnant Birgith Andreassen ble tildelt Forsvarets likestillingspris. Her er hun sammen med forsvarssjef Eirik Kristoffersen som sto for overrekkelsen.

Tildeles Forsvarets likestillingspris

Oberstløytnant Birgith Andreassen har jobbet flere år for å sette søkelyset på «gender» i krig og konflikt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Birgith Andreassen (56) tildeles Forsvaret likestillingspris 2020. Det ble klart under Forsvarets likestillings- og mangfoldskonferansen i dag.

– Å bli tildelt denne prisen betyr mye, og det er en anerkjennelse av for den jobben jeg har gjort i mange år, sier Andreassen til Forsvarets forum.

– Genderperspektivet handler blant annet om vår evne til å identifisere og å oppdage når kvinner, menn og barn rammes og behandles ulikt i krig og konflikt. Det er også viktig for Nato å identifisere når våre operasjoner rammer ulikt, sier Andreassen.

Jobber i Sverige

Birgith Andreassen blir tildelt Forsvarets likestillingspris i 2020. Dette bildet er fra da hun tjenestegjorde som Gender Advisor i Afghanistan i 2009-10.

Andreassen jobber til vanlig ved Nordic Center for Gender i Military Operations i Stockholm ved Education and Training department. Der har hun har en sjefsrolle - såkalt «Officer in command». Andreassen har også operativ erfaring fra da hun tjenestegjorde i 2009-10 som den første gender-rådgiveren ved Nato-hovedkvarteret i Afghanistan.

Les også: 142 militære kvinner er intervjuet i ny studie. Flesteparten fikk ikke lov til å være med. De stilte opp likevel.

Hun forteller at det krevde tid for å få forståelse for at genderperspektivet kunne ha en positiv operativ effekt i Afghanistan.

– Men general Stanley McChrystal så på genderperspetivet i forbindelse med strategien COIN (Counterinsurgency - tiltak mot opprør, journ. anm.). Det bidro til at det ble bedre forståelse for at det handlet om noe mer enn likestilling, sier Andreassen.

Styrket forståelsen

Tidligere har Andreassen jobbet ved avdelingen for militærmakt ved Forsvarets høgskole. Her bidro hun sterkt «til integrering av gender i utdanning», heter det i begrunnelsen for hvorfor hun skal motta prisen.

Likestillingsprisen

  • Blir delt ut under Forsvarets likestillings- og mangfoldskonferanse.
  • Prisen er blitt utdelt årlig siden innstiftelsen i 25. mars 2002.
  • Prisen kan gis til en eller flere personer eller organisasjoner som blant annet: «har bidratt ut over det som er forventet til å fremme et økt mangfold i Forsvaret gjennom profilering, motivering eller evne til i praksis å iverksette gjeldende politikk knyttet til mangfold».
  • Tidligere prisvinner er blant andre: Eirik Kristoffersen (2014), Robert Mood (2008), Patricia Flakstad (2013) og Louise K. Dedichen (2015).

Kilde: Forsvaret

Hun har ifølge begrunnelsen: «...bidratt til forståelsen blant mange offiserer på hvordan analyser av kjønnsroller kan bidra til endret syn på krigerkultur i et mannsdominert forsvar, uten at det går ut over operativ effekt.».

Nå håper Andreassen at prisen kan bidra til at oppmerksomheten knyttet til gender i Natos operasjonsområder blir ytterligere styrket.

– Mye har skjedd i Nato siden jeg startet å jobbe med dette, men det går fortsatt i bølger, sier hun.

Prisen ble utdelt av forsvarssjef og general Eirik Kristoffersen. Han mottok selv prisen i 2014.

– Hun har vært sterkt medvirkende til at gender som fagfelt har blitt en integrert del av Natos struktur og har med sin åpenhet trygghet også vært en viktig rollemodell for oss alle, sa forsvarssjefen under tildelingen.

Følg resten av konferansen som strømmes direkte her.

Powered by Labrador CMS