Nyheter
Jakten på nye landstillitsvalgte:
– Det er viktig å ivareta soldatenes stemme
19. april skal nye landstillitsvalgte i Forsvaret velges av landsstyret for Tillitsvalgtordningen.
Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Jobben er ekstremt varierende, ingen dager er like, forteller Sofia Malekas som har blitt gjenvalgt til stillingen som landstillitsvalgt tre ganger de siste årene.
Hun sitter som leder for valgkomitéen som nå jakter etter nye kyndige soldater som ønsker å jobbe for og representere alle soldater inne til førstegangstjeneste i Forsvaret. Grunnen til at hun selv har stilt til gjenvalg er fordi hun har hatt muligheten til å gjøre en forskjell.
– Hvert år ved gjenvalg har jeg spurt meg selv: Brenner jeg for denne jobben? Det å gjøre en forskjell, er det noe jeg vil gjøre videre? Og svaret har alltid vært ja.
– Snakker de vernepliktiges sak
Malekas oppfordrer alle soldater med opprinnelig dimisjonsdato i 2023 til å søke. Det gjelder også 2201-kontigenten som dimitterte før julen i 2022.
– Man får et stort innblikk i Forsvaret som helhet. Også representerer man ikke bare en gren, men alle soldatene i hele Forsvaret. Jeg kommer opprinnelig fra Sjøforsvaret, men representerer alle stemmene sammen med resten av Vernepliktsrådet.
Som landstillitsvalgt i Vernepliktsrådet har man mange ulike oppgaver. Hovedsakelig representerer man soldatene og fremmer deres meninger i møte med militær og politisk ledelse i Forsvaret. I tillegg følger Vernepliktsrådet opp Tillitsvalgtordningen og soldatdemokratiet fra sentralt nivå.
Disse oppgavene innebærer blant annet å delta i møter og utvalg hvor man representerer alle soldatene, avholde landsstyremøter for TVO og følge opp at ordningen fungerer gjennom lokale tillitsvalgte.
– Daglig jobber vi for å forbedre hverdagen til de vernepliktige. Som landstillitsvalgt snakker du de vernepliktiges sak, og da er det viktig å reise ut og møte soldatene. En stor del av hverdagen som landstillitsvalgt er dermed å reise; deltakelse på innrykk, være med på besøksrunder som TVO gjennomfører på lokale leirer, holde leksjon på kurs og arrangere kurs for tillitsvalgte er bare en håndfull av reisene som Vernepliktsrådet gjennomfører omkring i hele landet, forteller Malekas.
Lovendring i stortinget
Malekas mener det er et privilegium å ha en jobb hvor man får mulighet til å snakke soldatenes sak direkte til de øverste sjefene i Forsvaret, om hva soldatene mener og hvordan de har det.
– Det er viktig å ivareta soldatenes stemme, og vi blir ofte spurt om å gi innspill på vegne av soldatene på hva som kan gjøres bedre. Sommeren 2022 skjedde det en lovendring på Stortinget, etter at en soldat brakk ryggen på et velferdsarrangement i 2019 og ble nektet yrkesskadeerstatning, forteller hun.
Saken avdekket at soldater inne til førstegangstjeneste ikke hadde et tilstrekkelig rettsvern ved forsikring og erstatning, slik som Forsvaret trodde. Denne saken ble løftet gjennom TVO-søylen, og ble satt på agendaen av Vernepliktsrådet i møte med Forsvarsministeren.