Nyheter
PRISVINNERE: Forsvarets tros- og livssynskorps vant pris for sitt arbeid for mangfoldig livssynsbetjening og samtaletjeneste. Fra venstre: Forsvarets fellestjenesters sjef, brigader Gyda Ellefsplass Olssen, felthumanist Ida H. Henriksen, sjefsmester Tom Ofrim, sjef Forsvarets tros- og livssynskorps Knut Espen Høidal, feltimam Najeeb Ur Rehman Naz og sjef Forsvarets tros- og livssynskorps faginstitutt Nils Terje Lunde.
Foto: STL
Forsvarets tros- og livssynskorps
fikk dialogpris
Sammen med kolleger i helsevesenet og akademia, fikk Forsvarets tros- og livssynskorps pris for mangfoldet i tjenestene de tilbyr. I begrunnelsen omtales de som pionerer på feltet.
Samarbeidsrådet for tros- og livssynsamfunns (STL) Dialogpris ble delt ut den 19. november under STLs årskonferanse. Årets pris gikk til tre aktører som alle har gjort et godt arbeid for en mer mangfoldig livssynsbetjening og samtaletjeneste i offentlige instutisjoner.
Det var totalt tre som fikk tildelt prisen sammen. Preste- og samtaletjenesten ved St. Olavs Hospital, Livssynsåpent samtalesenter ved Universitetet i Oslo og Forsvarets tros- og livssynskorps.
De tre pekes på som aktører som har lykkes i å gi et bredt samtaletilbud i offentlig sektor.
– Årets Dialogpris-vinnere har alle vært modige veivisere mot et mer livssynsåpent samfunn gjennom å tilby samtaletjenester som gjenspeiler livssynsmangfoldet i befolkningen, sier generalsekretær i STL, Birte Nordahl.
For Forsvarets del peker STL på at det som tidligere var et tradisjonelt feltprestkorps har lyttet til tilbakemeldinger fra soldatene og tatt inn ulike livssyn i sin portefølje. I 2017 jobbet en feltimam og en felthumanist på lik linje med feltprestene.
«To år etter skiftet korpset navn til Forsvarets tros- og
livssynskorps, og fra 2021 var det nok en felthumanist på plass. Samtidig kom det til flere
feltprester fra Den katolske kirke og frikirkelige trossamfunn,» skriver de i sin begrunnelse.
Innlemmelsen av humanister og imamer i prestetjenesten er noe både Livssynsåpent samtalesenter og Forsvarets tros- og livssynskorps har lykkes med, skriver juryen i sin begrunnelse.
«De har vært modige
gjennom å ta sjansen på å supplere institusjonsprestene med nye kollegaer med annen
fagbakgrunn, og livssynstilhørighet i de to største ikke-kristne grupperingene, humanister og
muslimer. Dette har møtt vekselvis kritikk og støtte fra andre institusjoner, men utvidelsen har
styrket samtaletjenestens eksistensgrunnlag og det livssynsbaserte samtaletilbudets plass i
institusjonene.»