Nyheter
PRISVINNERENE: Eystein Kvarving sammen med prisvinnerene Olga Bertelsen og Dr. Dheeraj Paramesha Chaya.
Foto: Privat
Kjetil Hatlebrekkes bokpris delt ut for første gang
Brigader Eystein Kvarving var til stede i London for den første utdelingen av «Kjetil Hatlebrekke Memorial Book Prize».
Mandag 21. oktober ble prisen «Kjetil Hatlebrekke Memorial Book Prize» delt ut for første gang.
Ukrainske Olga Bertelsen og indiske Dheeraj Paramesha Chaya er de to første vinnerne av bokprisen i Hatlebrekkes minne.
De tildeles prisen for hver sin bok, henholdsvis «In the Labyrinth of the KGB: Ukraine's Intelligentsia in the 1960s-1970s» og «India's Intelligence Culture and Strategic Surprises: Spying for South Block».
Hatlebrekkes gode venn brigader Eystein Kvarving var til stede på prisutdelingen i London.
– Det er kjekt å se at arbeidet som Kjetil gjorde i etterretningen har blitt lagt merke til av så mange mennesker, sier Kvarving til Forsvarets forum.
Hatlebrekke begynte som etterretningsoperatør i Forsvaret på 90-tallet. På slutten av 2000-tallet fattet han akademisk interesse og tok en doktorgrad i etterretning i London.
I etterkant av doktorgraden startet han det første åpne masterprogrammet i etterretning. Han har også skrevet boken «The problem of secret intelligence».
Etter hans død i mai 2023 valgte «King´s Centre for the Study of Intelligence» å stifte en pris til ære for Hatlebrekkes liv og virke.
Prisen skal gis ut annethvert år.
Opplevelse av hans arbeid
Kvarving sier til Forsvarets forum at det var en ære å være en del av den første prisutdelingen.
– Prisen er rettet mot forskning på etterretningsoperasjoner, kulturer og systemer utenfor The Five Eyes-landene.
«The Five Eyes» er en etterretningsallianse som ble etablert etter andre verdenskrig og består av USA, Australia, Canada, Storbritannia og New Zealand.
Ifølge Kvarving har Hatlebrekkes bok nærmest blitt en lærebok for mange. Den er meget akademisk og tankene hans blir diskutert verden over, sier Kvarving.
– Det viktige her er å forstå kulturen man har i denne tjenesten og hvordan man organiserer dette. Det viser også til hvordan man organiserer dette som omhandler mennesker, og å utfordre egne tanker og hypoteser, sier han.
– Kjetil hadde et stort navn innen etterretningsmiljøet. Han var en stor ambassadør for Norge utenlands for arbeidet han la ned, og han ville vært stolt av å vite at Sir David Omand, tidligere leder av Government Communications Headquarters (GCHQ) og Brigt Vaage fra den norske etterretningstjenesten snakket høyt og fint om hans arbeid, sier Kvarving.