Nyheter
Nytt studietilbud skal bidra til å håndtere økt volum i våpenindustrien
Norsk våpenindustri ser en stadig økning i ordrevolum. Nå tar Kongsberg Defence & Aerospace grep for å bygge et fagmiljø rettet mot produksjonskapasitet – både innen forsvar og industri generelt.
– Vi ser nå at vi savner å ikke ha flere med denne type utdanning. Vi kan si at vi har forsømt oss litt.
Dette sier divisjonsdirektør i Kongsberg Defence & Aerospace (FDA), Terje Bråthen, da Forsvarets forum møter ham i det tradisjonsrike Bergseminaret i Kongsberg.
Grunnlagt i 1757 som en av Norges første institusjoner for høyere utdanning, er dette et passende lokale for dagens hendelse. Få minutter tidligere undertegnet nemlig Bråthen den nye samarbeidsavtalen med Universitetet i Sørøst-Norge (USN), om det nye studietilbudet innen produksjonsledelse.
I tillegg har han overrukket gaveprofessoratet til USN – finansiert av KDA – som skal bidra innen forsknings-, undervisnings – og innovasjonsaktivitet innen produksjonsledelse.
– Som utdanningsinstitusjon er dette den fineste gaven man kan få – tusen takk for initiativet, sa rektor Pia Cecilie Bing-Jonsson om professoratet.
Fokus på produksjon
Det er ingen hemmelighet at forsvarsindustrien har fått et kraftig løft de siste årene – spesielt etter invasjonen av Ukraina i 2022. Norge og mange andre land øker forsvarsbudsjettet, ruster opp militæret for å nå og overgå toprosentsmålet til Nato.
– Dette målet er uttalt fra myndighetene. Forsvarsindustrien er en del av det store bildet, og produksjonsledelse er igjen en naturlig og viktig bit av dette, fortsetter Bråthen.
Men KDA så et økt behov for produksjonskapasitet lenge før Russlands invasjon av Ukraina i 2022, forteller Bråthen, som påpeker at produksjonen har vokst gradvis de siste ti årene – etter en lengre periode hvor industrien var mer rettet mot utvikling og ingeniørarbeid.
Tidoblet ordrer
– I 2017 hadde vi 30.000 kvadratmeter produksjonslokaler, og nå har vi 100.000 – inkludert det nye produksjonslokalet for missiler. Og alle disse beslutningene om vekst kom før invasjonen i 2022. Det har også vært en massiv vekst i ordrereserven – fra ti milliarder i 2018, til omtrent 100 milliarder i dag.
Han lister opp omfattende missil- og luftvernavtaler med blant andre Nederland, Polen og USA – i tillegg til Norge. I tillegg kommer produksjon av våpenstasjoner som et viktig segment. Antall ansatte har nesten doblet seg siden 2018.
Men selv om veksten startet før Russlands angrep i 2022, erkjenner Bråthen at volumet har steget mer enn forventet de siste par årene. Et eksempel på dette er luftvern – i form av Nasams-systemet.
– Det er jo klart man i Ukraina tydelig så verdien av luftvern til å forsvare både sivile og kritisk infrastruktur. I tillegg har flere land donert Nasams-systemet til Ukraina.
Styrke fagmiljøet
– Og et tiltak for å håndtere økt volum, er å styrke fagmiljøet innen produksjonsledelse, sier direktøren.
Bråthen ser på det nye studietilbudet som en naturlig utvikling av selskapets tidligere fokus på utdanning, eksempelvis gjennom faglærlinger hos K-tech (Kongsberg Technology Training Centre), og at selskapet har tilbudt praktisk undervisning for VG2 hos Kongsberg Videregående Skole.
Nå løftes utdanningen enda et hakk, til et modulbasert årstudium på 60 studiepoeng, som kan tas over to år. Det legges til rette for at studentene kan kombinere jobb og studier.
Strenge krav
Studentene skal gjennom et bredt mangfold av fag spisset mot industriell produksjon. Herunder kommer blant annet logistikk, informasjon, ledelse, økonomistyring, produksjonsteknologi, verdikjedeforståelse, samt reguleringer og krav, lister han opp.
– Vi jobber under krevende internasjonale standarder, og det blir stadig strengere krav til både hvordan vi produserer produktene, samt håndterer informasjon. Dette skal studiet forberede fagpersonell på å håndtere.
Ambisjonen er å etter hvert videreutvikle tilbudet til bachelor- og masternivå. Kongsberg Defence & Aerospace har garantert for om lag ti av 25 studieplasser, men direktøren vektlegger at utdanningen er generisk, og er relevant for all produksjon på industrielt nivå.
– Tilbakemeldingen vi har fått fra annen industri er at dette har vært lenge etterlengtet, så vi har stor tro på at dette er et steg i riktig retning.