Nyheter

SPLITTET: En dansevideo fra Heimevernet har åpnet debatten rundt hva Forsvaret skal legge ut i sosiale medier.
SPLITTET: En dansevideo fra Heimevernet har åpnet debatten rundt hva Forsvaret skal legge ut i sosiale medier.

Dansevideo skaper reaksjoner:
– Skal mer til for å ødelegge omdømme

Forsvarets nye dansevideo får hard medfart i kommentarfeltene. Heimevernets kommunikasjonssjef sier de tar imot kritikken, men at de har oppnådd det de ønsket.

Publisert Sist oppdatert

 Denne saken er oppdatert etter publisering. Ytterligere informasjon ligger nederst i saken.

Heimevernet og Forsvaret la i fellesskap ut en video på sosiale medier hvor en soldat danser og bytter klær i takt med musikken i bakgrunnen, en trend som har foregått en liten stund.

Men flere toneangivende instagramkontoer som lager humor og satire om Forsvaret er kritiske, deriblant Infanteristen. I tillegg til Infanteristens reaksjon finner man adjektivene «useriøst» og «flaut» i kommentarfeltet.

En suksess

Kommunikasjonssjef i Heimevernet Per Gunnar Grosberghaugen vil anerkjenne sine innholdsprodusenter og soldater som tør å utfordre det etablerte og konservative, som med denne dansevideoen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Han forteller at målet med denne posten var å informere unge i førstegangstjenesten om at de har et heimevern og at verneplikten er lenger enn 12 måneder.

– Målet med denne konkrete videoen er å vise at Heimevernet også har dykkere i sin styrkestruktur. Videoen har hatt over 170.000 visninger og vi har truffet over 70 prosent ikke-følgere, noe som ikke kan sammenlignes med rekkevidden vi har på mer tradisjonelle poster, sier Grosberghaugen.

Kommunikasjonssjefen forteller at videoen har fått litt over 2400 likes og over 80 kommentarer. Han har fått med seg at mange av dem er negativt ladet, men han sier det er noe de må tåle når de tar utradisjonelle valg.

GOD SPREDNING: Per Gunnar Grosberghagen sier dansevideoen nådde et bredere publikum enn de er vant med.

Hensikten med innholdet de produserer kan være å vise frem aktiviteten deres – men ikke alltid, sier Grosberghaugen

– Det er ikke dermed sagt at vi skal kaste oss på alle trender i sosiale medier, men innimellom må vi prøve nye ting for å nå ut til nye målgrupper, slik vi har lykkes med denne gangen, sier han.

– Helt naturlig

Vilde Schanke Sundet, førsteamanuensis ved institutt for journalistikk og mediefag ved OsloMet, sier det er rimelig at Heimevernet og Forsvaret ikke gir et 100 prosent realistisk bilde av hva arbeidet deres består av.

Hun sier at det er helt naturlig at Heimevernet og Forsvaret er opptatt av å nå ut til befolkningen og forsøke å skape støtte for arbeidet de gjør i en mer urolig verden.

– Vi bruker sosiale medier strategisk og vi iscenesetter oss selv på dem. Det gjør også bedrifter, institusjoner og organisasjoner. Dette gjelder ikke minst på Instagram, som er et av de mer estetiske og visuelle sosiale mediene, sier førsteamanuensisen.

Generasjonsforskjell?

På spørsmål om hvordan slike videoer påvirker Heimevernet og Forsvarets omdømme sier Sundet at et godt omdømme generelt er vanskelig å bygge og lett å ødelegge, noe som forutsetter sammenheng mellom det man sier og det man er eller gjør.

Hun tolker at de negative kommentarene kanskje kommer fra folk som mener videoen er for leken og opplever at den undergraver alvoret i situasjonen.

Vilde Schanke Sundet
OMDØMMET BESTÅR: Vilde Schanke Sundet sier det skal mer til for å ødelegge Forsvarets omdømme.

En annen teori Sundet har er at det er en generasjonsforskjell som kommer tydelig frem med tanke på hvilke forventninger man har til viktige institusjoners kommunikasjonsarbeid. Hun tror at der noen finner lettbeint og morsomt, finner andre alvorlig undergravende.

– Samtidig er ikke denne posten typisk for verken Forsvaret eller Heimevernets instagramkontoer: De preges av mer sobre bilder av folk i felt og arbeid. Og det skal uansett mer enn en Instagram-video til for å ødelegge Forsvarets omdømme, sier førsteamanuensisen.

Oppdatering: Denne artikkelen er endret etter publisering. Kritikken mot videoen målbæres av en person som var anonymisert. Pressens etiske regelverk oppfordrer til som hovedregel å identifisere kilden til informasjon, med mindre det går i konflikt med kildevern eller hensyn til tredjeperson. Saken ble oppdatert 07.09.2024, klokken 12.14.

Powered by Labrador CMS