Nyheter
Hangarskipet Harry S. Truman kommer til Oslo
– Oppdraget er i prinsippet det samme som da USS Gerald R. Ford anløp Oslo i fjor, skriver Kystverket.
Det amerikanske hangarskipet Harry S. Truman har den siste tiden deltatt i Nato-øvelser i Nordsjøen. Fredag kommer skipet til Oslo.
Kystverket skal bistå når skipet går inn Oslofjorden.
– Spesifikt knyttet til hangarskipet USS Harry S. Truman sitt besøk, har både Lostjenesten, som du nevner, og Horten sjøtrafikksentral vært involvert i planleggingen og gjennomføringen når fartøyet skal inn fjorden, skriver fungerende kommunikasjonssjef i Kystverket, Olav Helge Matvik, i en e-post til Forsvarets forum.
Sjef for Forsvarets operative hovedkvarter (FOH), viseadmiral Rune Andersen, skriver i en pressemelding at skipet ankommer Oslo fredag.
– Det er trangt inn gjennom Drøbaksundet, så dette vil vekke oppsikt, sier Andersen.
Hangarskipet ledsages av to fregatter, deriblant norske KNM «Thor Heyerdahl», en destroyer og et forsyningsskip.
To loser om bord
I mai i fjor besøkte hangarskipet Gerald R. Ford Oslo. Nå, som den gang, vil to norske loser være om bord i skipet når det går inn Oslofjorden.
– I slike oppdrag er godt samarbeid helt avgjørende og da har både losene og sjøtrafikksentralen nøkkelfunksjoner, med lokalkunnskap om seilingsforholdene og moderne hjelpemidler, skriver Matvik.
Truman er 333 meter langt, noe som er kun to meter kortere enn Ford.
– Oppdraget er i prinsippet det samme som da USS Gerald R. Ford anløp Oslo i fjor, skriver kommunikasjonssjefen.
Forsvarets forum besøkte hangarskipet sist helg. Les mer her: – Amerikanerne vil ha tettest mulig samarbeid
Styrkedemonstrasjon
Forsvaret vil av sikkerhetsmessige årsaker ikke si noe om hvor skipet befinner seg nå. Oppholdet i Norge skal demonstrere hvor viktig stabilitet i nordområdene er for USA, ifølge viseadmiral Andersen.
– Besøket viser at Nato er klar til å forsvare seg selv, og at vi står godt sammen om det. Den sikkerhetspolitiske situasjonen vi står i nå, vil ikke gå over med det første, så vi må venne oss til at det er høyere militær aktivitet nærmest kontinuerlig. Noen ganger blir det veldig synlig, som når et hangarskip kommer inn til Oslo, sier han i pressemeldingen fra Forsvaret.
Besøket sender også et tydelig signal til Russland om Nato står sammen og alltid er klar til å reagere om sikkerheten vår skulle bli truet, skriver Forsvaret i pressemeldingen.
Dybden er problemet
Kystverket understreker at Oslo gjester cruiseskip som kan matche størrelsen til de amerikanske hangarskipene. Det er verken lengden eller bredden som er utfordrende.
– Det er altså dybden som er den store utfordringen. Hangarskipet holder seg så vidt innenfor maksdybden i seilingsforskriften for Oslofjorden, og da blir marginene selvsagt mindre og kompetansen til våre folk enda viktigere, skriver Matvik.
Skipet er en del av Carrier Strike Group 8, som ledes av kontreadmiral Sean R. Bailey.
– Vi fortsetter å verdsette støtten og hjelpen vi får fra Norge, sa Bailey til Forsvarets forum under et besøk til hangarskipet.
Skipet har til enhver tid et sted mellom 4500 og 5200 mennesker om bord.
– Jeg har om lag 2700 sjømenn som er underlagt min kommando. Vi har også vår egen kraftstasjon, politistyrke, kjøpesenter, restauranter og alt annet man kunne trenge for å drive en by. Alt dette gjør vi på dette skipet hver dag, sa kaptein på hangarskipet Dave Snowden da Forsvarets forum besøkte fartøyet lørdag.
Forsvarets forum har prøvd å få en kommentar fra Den sjette flåte hos det amerikanske forsvaret som hangarskipet seiler for, men har så langt ikke fått respons.
Rettelse: Forsvaret skrev i sin pressemelding at USS Harry S. Truman ankommer Oslo torsdag. Det riktige er fredag. Rettelsen ble gjort 31.10.2024 kl. 10.18.