Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Vi er veldig fornøyd med hvordan Forsvaret og Sivilforsvaret har kommet inn. Vi hadde besøk av forsvarssjefen som sa at vi kunne regne med støtte så lenge vi trengte.
Annonse
Det sier ordfører i Gjerdrum kommune Anders Østensen (Ap) til Forsvarets forum.
Han opplevde søndagens møte med forsvarssjefen som veldig positivt.
– Det er svært betryggende at det kom lovnader om fortsatt bistand fra Forsvaret, sier Østensen.
Søk og redning
I går skrev Forsvarets forum at 24 ingeniørsoldater har vært med å søke i rasområdet på Ask i Gjerdrum kommune.
Da fortalte kompanisjef i Ingeniørbataljonen Martine Klock om arbeidet med å sikre og søkre i rasområdet.
– Soldatene jobber i åtte timer om gangen. Det kan være sterke inntrykk når man befinner seg midt i rasområdet. Derfor har vi flere lag som kan rullere på oppgaven, sa Klock til Forsvarets forum.
Heimevernet har i tillegg vært sentrale i sikre området rundt raset.
– Vi skal sørge for at ingen uvedkommende kommer inn i farlige områder. Det innebærer å sperre av adkomstveiene, sa kaptein i innsatsstyrke Derby Jørn Landerud til Forsvarets forum.
– En gedigen hendelse
Ordfører Østensen beskriver skredet som en gedigen hendelse for en liten kommune. Han understreker at hjelpen fra blant annet Forsvaret er et kjærkomment bidrag. 1500 av 7000 innbyggere er evakuert. Kommunehuset, barneskolen, en barnehage og et sykehjem er ute av funksjon samt at vann og avløp har vært borte. I kommunesenteret Ask ligger rasgropa som et åpent sår. Det vil den gjøre i lang tid fremover.
– Det ble satt opp et gjerde i går ved hjelp av frivillige i den ytre sonen. Men vi må etter hvert ha mer solide sperringer og vakthold rundt rasgropa. Hvordan det løses må vi komme tilbake til, men vi har fått forsikringer om at Forsvaret bidrar så lenge det er behov for det.
– Forsvaret ivaretar spesialoppgaver som er veldig viktige i slike sammenhenger, blant annet vakthold, veiledning og hjelp til praktiske ting, sier Østensen.
– Hvor lenge tror du dere trenger hjelp fra Sivilforsvaret og Forsvaret?
– Det blir ikke trygt i rasområdet før det er sikret og det er et langsiktig arbeidet. Det er NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) som styrer med rassikring. Det vil være unntakstilstand i området i lang tid.
Tung tid
Ordføreren beskriver den siste tiden som ekstremt krevende. Spesielt møtet med menneskelige lidelser og at mange kommunale tjenester som er slått ut.
– Det tyngste er den dype sorgen man møter hos pårørende til de som er omkommet og er savnet. Det er mange dramatiske historier og mye traumer. Det blir et langsiktig arbeid å gjenreise en kommune som er knestående.