Nyheter

FRYSER: I Rena leir har flere ansatte og soldater sett seg nødt til å kle på seg ytterklær og kjøpe egne varmekilder for å holde på varmen både hjemme og på jobb.

Forsvarsbygg opphever makstemperatur på 19 grader 

Kalde ansatte og soldater har blitt hørt. Nå fjernes retningslinjene om innendørs makstemperatur på 19 grader. 

Publisert Sist oppdatert

Etter at flere ansatte og soldater i Rena leir fortalte om uverdige forhold både på jobb og i egne boliger med innetemperaturer ned i 15,5 grader, har Forsvarsbygg og Forsvaret besluttet å oppheve makstemperaturen innendørs på 19 grader i leirene. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– De tillitsvalgtes og Forsvarets hovedverneombuds bekymring har blitt hørt, sier generalmajor i Forsvarsstaben Trond Kotte. 

I en felles uttalelse som Forsvarsbygg og Forsvaret har sendt til Forsvarets forum, kommer det fram at de er enige om å oppheve instruksen om 19 graders temperatur innendørs. De vil også fortsette dialogen med de tillitsvalgte, vernetjenesten og andre relevante aktører for å gå over retningslinjene.

Forsvarets forum har spurt Forsvarsbygg hva som er gjeldende retningslinjer for oppvarming av bygg, og om det er satt en ny makstemperatur.

Kommunikasjonsdirektør i Forsvarsbygg Frode Vik Jensen skriver følgende i en e-post:

– Hvordan temperatur settes handler mye om lokale forhold og standard på bygg og varmeanlegg i den enkelte leir. Forsvaret og Forsvarsbygg skal sette seg ned sammen med vernetjeneste og tillitsvalgte for å diskutere gode løsninger fremover. 

– I mellomtiden vil vi finne løsninger lokalt med sikte på å øke temperaturen der det oppleves at det er for kaldt, opp mot 21 grader på arbeidsplasser, kvarter og kaserner.

Energikrisen 

Fra 1. november 2022 innførte Forsvarsbygg strakstiltak som en del av forsvarssektorens klima- og miljøstrategi. Et av tiltakene var reduserte innetemperaturer i Forsvarets leirer. 

Vik Jensen forklarer at retningslinjene for inntemperaturer gjaldt alle bygninger i hele forsvarssektoren. 

– Tiltakene ble iverksatt som følge av energikrisen og ekstremt høye strømpriser som påførte Forsvaret betydelige ekstrakostnader. Situasjonen er annerledes nå, og det er riktig å reversere dette. Det skal ikke være kaldt på kontorer eller i kaserner, skriver han. 

Han understreker at lave temperaturer ikke er en del av energitiltakene, og oppfordrer alle som opplever lave temperaturer å varsle det inn til Forsvarsbygg slik at feilen kan rettes. 

Forsvarlig 

Hovedverneombud Thomas Norman Hansen er fornøyd med reverseringen, men mener det er brukt unødvendig mye tid og ressurser i hele Forsvaret for å dokumentere og prøve å løse temperaturutfordringene. 

– Denne tiden kunne vi heller brukt på å skape forsvarsevne, sier han. 

Han påpeker at et godt arbeidsmiljø skal være fullt forsvarlig hele tiden.

– Jeg er fornøyd med at maksgrensen på 19 grader nå er opphevet, men skulle ønske at dette var en situasjon vi aldri hadde havnet i, sier Hansen. 

RENA: Hovedverneombud Thomas Norman Hansen utenfor kvarteret Rinnleiret, under sitt besøk i Rena leir tidligere i januar.

Økte midler

– Hvis kalde boliger fører til at våre soldater og ansatte i Forsvaret fryser på seg dårlig helse, da blir vårt forsvar ganske meningsløst, uttalte stortingsrepresentant og medlem av forsvar- og utenrikskomiteen Ingrid Fiskaa (SV), til Forsvarets forum. 

I et skriftlig spørsmål til forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp), spurte Fiskaa om forsvarsministeren vil sørge for at ansatte og soldater ikke fryser når de oppholder seg i Forsvarets bygg. 

– I statsbudsjettet for 2024 er investeringsbudsjettet for eiendom, bygg og anlegg 4,7 milliarder kroner. Bevilgningen til Forsvarsbygg økte  med om lag 1,5 milliarder kroner sammenlignet med 2023, svarer Gram. 

Han skriver videre at folk er helt sentrale for å bygge både forsvarsevne og beredskap, og at god kvalitet på boliger, mannskapsforlegninger og kvarter er viktig for å både beholde de ansatte, men også for rekrutteringen.

– Dette løftet gir en mulighet til å redusere etterslep og ivareta det oppdraget Forsvarsbygg har som å utvikle, drifte og forvalte sektoren sin eiendomsportefølje, skriver han. 

Powered by Labrador CMS