Det er overskyet og såpeglatt på veiene ved Skjold leir i Målselv kommune. Kun dager før Forsvarets forum besøker leiren var temperaturen nede i 38 minusgrader, nå er den oppe i to plussgrader.
Annonse
Tips oss:
Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.
Militærleiren tar opp store deler av tettstedet Øverbygd, noe som fører til at de rundt 1000 personene som jobber og tjenestegjør ved leiren får et helt spesielt forhold til hverandre.
Det forteller sjef for Ingeniørbataljonen, oberstløytnant Bjørn Kråkstad.
Skjold-familien
Denne uken hadde Norges kommende dronning, prinsesse Ingrid Alexandra innrykk til sin førstegangstjeneste ved Skjold leir og Ingeniørbataljonen, og blir dermed en del av den såkalte Skjold-familien.
Ingeniørbataljonen er ifølge oberstløytnant Kråkstad en bataljon full av historie og tradisjoner med lang fartstid i det norske Forsvaret.
– Ingeniørkompaniet, senere Ingeniørbataljonen, på Skjold ble opprettet som en del av Brigaden i Nord-Norge siste del av 1900-talllet. Hæren ble opprettet i 1628, så det var en stund før Ingeniørbataljonen kom til verden. Dette betyr at vi har rukket å opparbeide god erfaring rundt hva som funker og ikke når det kommer til nye soldater, sier Kråkstad.
Ved denne ukens innrykk kom rundt 300 nye soldater til Ingeniørbataljonen og Skjold, som alle de neste ukene skal gjennom den første fasen av verneplikten, nemlig rekruttskolen.
– I rekrutten skal de nye soldatene gjennom Forsvarets rekruttutdanning (FRU) som er standardisert, og som alle soldater inne til førstegangstjenesten skal gå gjennom, forteller Bjørn Kråkstad.
Dette skal prinsessen og alle vernepliktige gjennom i rekruttskolen:
Innrykk.
Robusthet og nærkamp.
Skyting.
Sanitet.
Stridsdrill.
Overlevelse og felt.
Tester og overføring.
– Rekrutten er grunnperioden i Forsvaret. De lærer alt det grunnleggende fra overlevelse, til å skyte med våpen, til hvordan bære uniformen korrekt, hilse og pusse skoene sine, sier Kråkstad.
Tjenestestillingen
Etter rekruttskolen, som varer mellom syv og åtte uker, skal de nye soldatene over i stilling. Kråkstad forteller at mulighetene er mange i Ingeniørbataljonen og hver enkelt soldat vurderes for å finne ut hvem som passer hvor.
– Det er en hel rekke stillinger som skal fylles. Flere går inn i stabselementet, altså enten i tropp, kompani eller bataljon. Noen går inn som et lagsmedlem i et lag, eller så kan du bli plassert i stillinger basert på fagkompetanse fra tidligere.
Et liv i grønt
Sigurd Zakariassen, en av de vernepliktige soldatene som kom til leiren ved sommerens innrykk i fjor, viser Forsvarets forum rundt på leiren mens han forteller om hvordan han opplevde rekrutten.
– Jeg hadde min rekrutt i Ingeniørbataljonen. Jeg husker jeg var nysgjerrig på alt og hadde mange spørsmål, sier Zakariassen innledningsvis.
Etter rekrutten ble 19-åringen og ni andre flyttet fra Ingeniørbataljon over til 2. Bataljon, et skjevkontingent, som det kalles. Zakariassen havnet dermed i stilling i 2. Bataljons stab, en stilling han har vært i de siste månedene.
De neste ukene og månedene skal Zakariassen bytte stilling, og heller være troppsassistent for de nye rekruttene som ankom leiren denne uken.
– Det blir artig å se folk gå gjennom det man selv har gått gjennom. Jeg regner med at det blir lange dager og mange spørsmål, så det vil nok bli tungt. På den andre siden blir det gøy å kunne være med og se bak kulissene av en rekruttperiode, og hvor mye administrativt jobb som faktisk følger med, sier han.
– Så normalt som mulig
Tilbake på kontoret til sjefen for Ingeniørbataljonen, forteller han at førstegangstjenesten til prinsessen vil være lik som alle andres.
– Utgangspunktet er at vi skal prøve å gjøre det så normalt som mulig. Hun vil bli behandlet på lik linje som alle andre soldater, forteller han.
Han fortsetter med å fortelle at selv om prinsesse Ingrid Alexandras tjeneste vil være lik alle andres, vil den være noe preget.
– Offentligheten har stor interesse av H.K.H Prinsessen. Vi er ikke vant til å håndtere media, men her samarbeider vi godt med Slottet og Hærens kommunikasjonsavdeling. Alt som har med sikkerhet tar politiet seg av, det er ikke noe vi har noe med, eller kommenterer ytterligere, sier han.
En dag på Skjold
Sigurd Zakariassen tar Forsvarets forum gjennom en dag som soldat på Skjold.
– Revelje er klokken seks på morgenen, da er det å komme seg i uniform og vaske rommet og et fellesareal. Før frokost står på planen.
– Deretter er det å krysse fingre og tær for at rommene blir godkjent, før vi etter det begynner i tjeneste, fortsetter Zakariassen.
Han beskriver tjenesten etter rekrutten som en vanlig jobb.
– Etter rekrutten blir ting mer rolig. Tjenesten blir mer som en ordinær jobb, og du kan ha en ordentlig samtale med dine overordnede uten å være redd for å stå i ferdigstilling, sier han lattermildt.
Tjenesten ender rundt klokken halv fire, ifølge Zakariassen, enkelte dager strekker den seg lenger ut på ettermiddagen, mens andre ganger får de gå tidligere.
– På fritiden er det en rekke ting å finne på. Vi har et helt nytt treningsrom, velferden, turmuligheter, Gimlehallen. I helgene er det også mulig å reise inn til Bardufoss og Tromsø om man ønsker det, sier han.
At Prinsesse Ingrid Alexandra nå tjenestegjør ved Skjold leir, synes Zakariassen er stas.
– Det er selvfølgelig utrolig kult at hun har valgt å komme hit for å tjenestegjøre. Det har blitt en liten snakkis på leir den siste tiden, sier han.