Nyheter

GODT FORBEREDT: Bildet viser et av Sanitetsbataljonens feltsykehus på Setermoen under øvelse Cold Response i 2022.

Overlege peker på militærleirer som sted smitte kan oppstå – stabslege sier de er godt rustet

Smittsomme sykdommer har høyere risiko for spredning i militærleire, men ifølge Forsvarets sanitet er Forsvaret godt rustet til å håndtere det.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En 18 år gammel mann døde denne uken etter å ha fått smittsom hjernehinnebetennelse. Mannen skal ha vært smittet av meningokokk type B, som ikke skal være sett i Norge siden 2014, etter en russetur til den greske øya Ios.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Smittevernoverlege i Bærum, Bjørg Dysthe, sier følgende til NRK: «Særlig når man har sånne settinger som russeturer, russefester, militærleirer – der hvor det er mange folk sammen. Så dette er noe som kan ramme unge voksne, type 16 til 19 år».

Les også: Kraftverket i Våler: Personell fra Hærens våpenskole er på plass

Stabslege i Forsvarets sanitet, Magne Wiken Sunde, forklarer at militærleirer generelt har, av naturlige årsaker, noe høyere risiko for spredning av smittsomme sykdommer enn befolkningen ellers. Det er flere kontaktpunkter hvor smitten kan spres, all den tid soldater trener og øver, og bor tett i daglig tjeneste.

Forsvarets personell som skal på tjenestereiser til land med høy forekomst av meningokokk type B, får vaksine i henhold til retningslinjer fra FHI, forklarer Sunde videre.

Ifølge stabslegen har Forsvaret utover dette god erfaring og kunnskap om håndtering av smittsomme sykdommer, en kompetanse som er forsterket etter erfaringer fra pandemien.

Powered by Labrador CMS