Nyheter

BISTÅR: Personell fra flere avdelinger i Forsvaret er på plass ved Braskereidfoss kraftverk.

Kraftverket i Våler:
Forsvarets spesialstyrker bistår politiet

VÅLER: Soldater med kompetanse på sprengning ble sendt til Braskereidfoss kraftverk da anlegget ble oversvømt. Onsdag ettermiddag har deler av demningen kollapset.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Personell fra Forsvaret er på plass ved kraftverket for å bistå politiet og Statsforvalteren, etter at Braskereidfoss kraftverk er har fått større skader fra vanninntrenging. Forsvaret er på plass med personell, blant annet fra Forsvarets spesialstyrker (FS).

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne saken? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Jeg kan bekrefte at FS-personell er på plass for å bidra med fagkompetanse, sier talsperson for Hæren Brage Wiik-Hansen til Forsvarets forum.

Personell fra Hærens våpenskole er også til stede ved kraftverket.

– Hæren har tre personer på stedet fra Hærens våpenskole for å konsultere politiet ved eventuell sprengning.

Forsvarets personell ble kalt inn fordi det ble vurdert å sprenge ved kraftverket for å åpne for at de store vannmassene etter ekstremværet «Hans» skulle slippe gjennom. Lukene ved kraftverket har sviktet og slipper ikke vannmassene gjennom som normalt.

Bilder Forsvarets forum har tatt på stedet ved 15-tiden viser personell fra Forsvaret som løfter sylindere. Kilder forteller til Forsvarets forum at sylinderne inneholder rundt 11 kilo sprengstoff. Opplysningene er ikke bekreftet fra offisielt hold.

Politiets innsatsleder Fredrik Thompson opplyser ved 16-tiden at det ikke er aktuelt å sprenge i damanlegget. Rundt klokken 16.30 har deler av demningen brutt sammen, og vann fosser gjennom åpningen.

Politiet har satt opp sperringer cirka 150 meter fra selve kraftstasjonen.

Vannmassene har funnet en vei

Når strømmen går på kraftverket skal flomlukene åpne seg automatisk, for å ta unna den økte vannmengden i elveløpet. Disse har imidlertid ikke åpnet seg, og vannet har begynt å flomme over dammen og inn i stasjonen.

KRAFT: Rundt klokken 16.30 brøt deler av demningen sammen, og vannet fosser nedover.

– Denne ukontrollerte vannføringen er ikke ønsket, vi vil få en mest mulig kontrollert vannføring forbi kraftverket. Nå går vannet rundt og forbi, over parkeringsplassen. Derfor vurderes det ulike tiltak, sa kommunikasjonssjef i Hafslund ECO, Ragnhild Abrante, til Forsvarets forum rett etter klokken 15.

I en pressemelding rett før 17.30 skriver Hafslund at vannmassene ser ut til å ha funnet veien gjennom fyllingsdammene på siden av kraftverket.

«Denne dammen er i lav konsekvensklasse (klasse 1). Foreløpig ser det ut til at vannavledningen gjennom fyllingsdammen går bra», står det i pressemeldingen.

Vurderingen rett før 17.30 er at det ikke skal sprenges ved kraftverket. Politiet og Forsvaret kommer fortsatt til å være på stedet.

Det er planlagt et beredskapsmøte om demningbristen klokken 18, melder NTB.

– Etter at demningen brast foregår det nå en kontrollert vanntapping. Vi skal ha nytt beredskapsmøte klokka 18.00 med Statsforvalteren og med berørte kommuner i Glomma- og Mjøsvassdraget. Der skal vi kartlegge eventuelt andre konsekvenser, sier ordfører i Våler May-Liss Sæterdalen.

ARBEID: Det tas fortløpende vurderinger i området. Per klokken 16 er det ikke aktuelt å sprenge i demningen.

Forsvaret har bistått flere steder

Forsvaret har så langt bistått med personell fra Heimevernet i Lom, Otta og Fagernes. De hjelper til med flomsikring og med å fylle sandsekker, i tillegg til vakt og sikring ved evakuerte boligfelt.

To Bell-helikoptre bidrar med blant annet evakuering. Også helikoptre fra 330-skvadronen «er i full sving», sier Karlsen.

BISTÅR: Personell fra Forsvaret konsulterer Politiet i forbindelse med situasjonen på kraftverket.

– Det blir hele tiden tatt vurderinger på hvilke ressurser Forsvaret kan bidra med til sivilsamfunnet i denne alvorlige situasjonen.

En rekke offentlige aktører bidrar for å få kontroll på situasjonen.

– Dette ekstremværet har vist oss hvor utrolig viktig det er at alle aktørene som bidrar inn klarer å samarbeide. Forsvaret, Politiet, Sivilforsvaret, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, frivilligheten og alle andre lokale entreprenører som er her, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl når Forsvarets forum møter henne ved kraftverket.

I LUFTA: Det har vært hektisk helikopteraktivitet i Innlandet gjennom natten, med politihelikoptre, Sea King og Forsvarets Bell 412.
Powered by Labrador CMS