Nyheter

VERTIKAL: Det ble vist frem og testet mange typer droner under AWE. Norske Obsima stilte blant annet med en batteridrevet fixed-wing drone som kan ta av vertikalt.

Norges spesialstyrker i front for arktisk krigføring

En rekke nasjoner var samlet da Forsvarets spesialstyrker og FFI frontet innovative løsninger for krigføring under arktiske forhold.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Med støtte av Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) gjennomførte Forsvarets spesialstyrker (FS) Arctic Warrior Experiment (AWE). Arrangementet ble holdt fra 24-26. januar på Rena, der hensikten er å gi allierte nasjoner muligheten til å få et bedre inntrykk av utstyr, teknologi, trening og prosedyrer for arktiske operasjoner.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Les også: Hæren er i «tenkeboksen» med E-blanks

Ifølge forskningsleder i SORD (Special Operations Research and Developement) i FFI, Torgeir Mørkved er AWE en arena der Forsvaret og FFI inviterer industrien til å komme med innovative løsninger for styrke våre egne og allierte soldaters evne til å operere i et arktisk klima.

– Det er en ambisjon for Forsvaret at teknologi og konsepter som utvikles i spesialstyrkene skal kunne komme resten av Forsvaret til gode, skriver Mørkved i en e-post til Forsvarets forum gjennom FFIs kommunikasjonsenhet.

Under årets AWE deltok en rekke allierte nasjoner i tillegg til industrideltakelse fra norske, amerikanske og europeiske bedrifter.

– Noen av disse viste frem konkrete produkter, men andre gjennomførte eksperimenter i et relevant miljø, forklarer Mørkved.

DRONESVERM: Forskere fra FFI testet ut sin autonome dronesverm «Valkyrie» på nye måter under Arctic Warrior Experiment

Fra Norge stilte flere selskaper opp for å vise frem sine produkter. Blant produktene var et «kamphåndteringsprogram» som kobler operatører, sensorer og våpen sammen, det var en mobil 120mm bombekaster, en pulk spesialdesignet for soldater, som blant annet kan brukes som stativ eller støtte for våpen under skyting, det var droner (UAV), Ubemannet båt og mer.

Les også: Her er Forsvarets nye plast-truge

Ifølge Mørkved har deltakerne forskjellige mål med å være der. Noen ønsker konkrete tilbakemeldinger på produktet sitt, mens for andre er det viktigere å knytte nettverk og få en bedre forståelse av den norske forsvarssektoren.

Arrangementet holdes annenhvert år med et nytt tema, men skal alltid være forankret i operasjoner i er arktisk miljø.

Årets tema var «Remote Effects Delivery», som blant annet kan være «loitering munitions», som ved hjelp eller på egenhånd finner sine mål eller sensorkapasiteter som innhenter informasjon og gir oversikt.

INNOVASJON: Rundt 50 selskaper deltok i eksperimentene og stilte ut i teltet på camp Rødsmoen på Rena.
Powered by Labrador CMS