Nyheter

RULLES UT: Forsvaret mottar i disse dager 20.000 nye truger.

Her er Forsvarets nye truge

Forsvarets nye truge av plast skal tåle 40 minusgrader og gi en følelse av lav vekt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I disse dager rulles 20.000 par nye resirkulerbare truger ut til Forsvaret.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– I forhold til den gode gamle aluminiumstrugen er det noen konseptforskjeller. Den gamle var spekket for å være blant annet fot for MG3. Det er ikke den nye. Den nye trugen er skapt for å gi et mer ergonomisk ganglag, sier prosjektleder Tom Georg Bjørklund i Forsvarsmateriell.

Den helstøpte trugen i plast skal by på en rekke nye egenskaper.

I motsetning til den gamle, er dette en slepetruge. Det betyr at man løfter foten, men slipper å løfte vekten av trugen. På denne måten blir den opplevde vekten lav. Dette skal også være tilbakemeldingen fra brukerne, ifølge Bjørklund.

Les også: Forsvarssjefen: Nato er i endring

En annen viktig detalj er at denne trugen kan tilby et stort spenn i skostørrelser. Den skal passe til skostørrelse 36 uten fotpose og opp til skostørrelse 52 med fotpose.

– Vi har fått inn en hæl-løfter i trugen. Den har to posisjoner med størrelseoverlapp, slik at den kan tilpasses så den ligger godt på hælen uansett hvilken størrelse du bruker.

– Det er også en skikkelig gripeklo både foran og bak på trugen, som kan sammenlignes med det man finner på vanlige stegjern, legger han til.

TEST: Soldater fra Forsvarets vinterskole på Elverum tester trugene i Sognefjellet.

Skal være robust

Ifølge Bjørklund har trugene gjennomgått gode tester og det skal ha vært svært lite brekkasjer.

– Den ene trugen som knakk, den knakk jeg med vilje fordi jeg var nysgjerrig. Det gjorde jeg på kontoret og jeg måtte bruke makt. Vi har Ikke sett noen brekkasjer fra normal bruk.

– I tillegg er bindingen designet på en måte som gjør at reservedeler kan tas med ut i felt og enkelt byttes uten verktøy, legger han til.

– Er den robust nok for bruk i Forsvaret?

– Robustheten er god og sammenlignet med aluminumstrugen er denne ganske fleksibel. Den kan vris og vendes på, så selv om den bøyes finner den tilbake til sin originale form, det gjør ikke den gamle av aluminium.

– Hva med kombinasjonen av plast og kulde, kan det bli et problem?

– Denne plasten tåler temperaturer ned til 40 minusgrader, så kulde påvirker ikke plasten negativt.

Grønn profil

Gjennom selskapet Snowmotion har også de nye trugene er grønn profil.

– Plasten er resirkulerbar. Det gjør at man kan returnere det og male det opp til ny masse. Så blande det inn i en batch med ny granulat og lage nye produkter uten at det produktet er svekket, sier Bjørklund.

Les også: Tiltrer som Hærens nye hovedverneombud med skrekkblandet fryd

Snowmotion AS er eid av Rottefella og Bertel O. Steen. Selskapet har testet og utviklet de nye plast-trugene i samarbeid med Forsvarsmateriell, Forsvaret og FFI.

Rammeavtalen med Snowmotion AS har en verdi på inntil 48 millioner norske kroner.

NYTT KONSEPT: Slepetrugene skal gjøre at vekten oppleves som lav.
Powered by Labrador CMS