Nyheter:

Soldater fra Burkina Faso deltar i en øvelse under øvelse Flintlock i februar 2019. (Foto: REUTERS/Luc Gnago)

Deltar ikke i USA-ledet øvelse i Afrika

United States Africa Command skriver på sine nettsider at Norge skal være med på øvelse i Mauritania. «Av ulike grunner deltar vi ikke på øvelsen i år», svarer Forsvaret.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne uken startet øvelse Flintlock i Mauritania og Senegal. Flintlock er en årlig internasjonal øvelse som USA har tatt initiativ til. Til sammen deltar 30 afrikanske og vestlige land i øvelsen, som har som formål å bygge opp kapasiteten hos sikkerhetsstyrker i regionen. 

United States Africa Command leder øvelsen og skriver på sine nettsider at Norge også skulle delta i 2020. Det skjer likevel ikke, opplyser Forsvaret.

«Norge var meldt inn på øvelsen, men av ulike grunner deltar vi ikke på øvelsen i år. Vi var tiltenkt å stille med noen stabsoffiserer til denne øvelsen», skriver talsperson for Forsvaret, Thomas Gjesdal i en epost til Forsvarets forum.

Han vil ikke komme med flere detaljer på hvorfor Norge ikke deltar i årets øvelse som pågår fra 17. – 28. februar.

NORSK DELTAKELSE I FLINTLOCK

En norsk soldat driver skytetrening sammen med kanadiske spesialsoldater i Niger i 2014. Som del av øvelse Flintlock veiledet han også nigerske soldater på skytebanen. (Foto: CTV)
En soldat med norsk flagg på armen (til venstre i bildet) og en kanadisk spesialsoldat driver skytetrening med soldater fra Niger. (Foto: CTV)

Øvelse Flintlock har pågått årlig siden 2005 og har involvert flere vestlige spesialstyrker. Det norske forsvaret har bidratt deltatt flere ganger tidligere, blant annet i 2014 og senest i 2019 da øvelsen hovedsakelig foregikk i Burkina Faso.

– Sahel-regionen er preget av ustabilitet, og utfordringene er sammensatte. Det er en pågående internasjonal innsats for å stabilisere noen av verdens mest sårbare og fattige stater. Norge ønsker også å bidra til å styrke stabiliteten i regionen. Sammen med andre vestlige land kan vi bidra til trening og mentorering, sa forsvarsminister Frank Bakke-Jensen i forbindelse med det norske bidraget i fjor.

I 2014 deltok Norge da øvelsen foregikk i Niger. Forsvarets forum var først ute med å 
omtale norsk deltagelse i Flintlock etter at den kanadiske tv-kanalen CTV hadde en reportasje hvor de fulgte spesialsoldater fra avdelingen «Canadian Special Operations Regiment». I reportasjen kunne man også se se en soldat med norsk flagg på armen som drev skytetrening sammen med kanadiske spesialsoldater, samt instruerte nigerske soldater på skytebanen.

LES SAKEN OM NORSKE SOLDATER PÅ ØVELSE I NIGER 

«Task Force Takuba»

Spørsmålet om norsk deltagelse i Sahel-regionen har fått fornyet oppmerksomhet den siste tiden. Den 13. november mottok Norge sammen med flere andre europeiske land en forespørsel fra franske og maliske myndigheter om å bidra til en ny flernasjonal styrke i Mali som kalles «Task Force Takuba»,

– Styrken skal drive med kapasitetsbygging og styrke den maliske hærens evne til å håndtere den økende terrortrusselen i området. Takuba er knyttet til den franske Barkhane-operasjonen i Sahel-regionen, skrev Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen i en epost til Forsvarets forum.

Forespørselen kom i forbindelse med at president Emmanuel Macron møtte flere vestafrikanske statsledere i Frankrike 13. januar.

Målet var å utvikle en strategi mot jihadistene som operer i Sahel-området. Denne regionen i Afrika strekker seg fra Atlanterhavskysten til Rødehavet og omfatter 14 nasjoner, inkludert deler av Mali, Mauritania, Burkina Faso, Tsjad og Den sentralafrikanske republikk .

OPERASJON I SAHEL-OMRÅDET

En soldat fra Burkina Faso deltar i en øvelse under øvelse Flintlock i februar 2019. (Foto: REUTERS/Luc Gnago)

I november 2019 uttalte den franske forsvarsministeren Florence Parly seg om styrken som er under etablering.

– I 2020 vil spesialstyrker fra europeiske land bli utplassert i Mali sammen med franske spesialstyrker for å videreføre sin kunnskap til Malis hær, sa Parly.

Hun la til at rundt et dusin land var blitt kontaktet for å bli medlem av enheten som blir kalt «Takuba», som betyr «sabel» på tuaregspråket.

Den militære nettsiden SOFREP skriver om hvilke europeiske nasjoner som tidligere har deltatt i operasjoner i Sahel-regionen og derfor er aktuelle for å bli del av den nye styrken. Disse landene er blant annet Estland, Danmark, Norge, Tyskland, Belgia, Sverige, Nederland og Storbritannia.

LES MER OM TASK FORCE TAKUBA I DENNE SAKEN

BEHANDLES I STORTINGET

Når det gjelder bidrag fra andre land sa den franske Forsvarsministeren Florence Parly at: «Et titalls europeiske nasjoner har uttrykt interesse for å delta i dette initiativet. Vi kan imidlertid ikke være mer spesifikke før disse partnerne bekrefter og kunngjør deres bidrag».

Estland er blant landene som allerede har sagt ja til å bidra. Ifølge Bakke-Jensen vurderer også Sverige, Nederland og Tsjekkia lignende anmodninger fra Frankrikes president Emmanuel Macron, som den som Norge har fått, skrev VG tidlig i februar.

Den svenske forsvarssjefen bekreftet før helgen at forsvarsledelsen utreder deltagelse av soldater og helikoptre fra deres spesialstyrker, men at hverken regjeringen eller Riksdagen har tatt noen endelig beslutning.

Hvordan Norge skal respondere på forespørselen er til vurdering.

I en e-post til Forsvarets forum skriver Forsvarsdepartementet at eventuelle norske bidrag til Takuba vil behandles på ordinær måte, og Stortinget vil bli konsultert.


Powered by Labrador CMS