Nyheter

ENDRING: Israels statsminister Benjamin Netanyahu vil forlenge førstegangstjensten i landet.

Vil forlenge førstegangstjenesten i Israel

Israels regjering går inn for midlertidig forlenging av førstegangstjenesten for menn fra 32 til 36 måneder.

Publisert Sist oppdatert

Krigen på Gazastripen legger press på landets militære styrker, og utvidelsen vil lette mannskapssituasjonen.

Statsminister Benjamin Netanyahus kontor bekrefter at regjeringen er kommet til enighet om endringen og nå sender den til nasjonalforsamlingen Knesset. Blir den godkjent der, vil endringen tre i kraft umiddelbart og gjelde i fem år.

Forslaget gjelder også dem som allerede tjenestegjør.

Etter at regjeringens beslutning var klar, kom riksadvokat Gali Baharav-Miara med kritikk av den skjeve håndhevelsen av verneplikten ettersom ultraortodokse jøder fritas fra militærtjeneste.

– Å øke byrden på dem som tjenestegjør i flere år, uten at man samtidig kommer med konkrete tiltak for å rekruttere studenter fra ortodokse læresteder og fordele byrden, vil ikke være i tråd med grunnloven, skriver hun.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I juni fastslo Israels høyesterett at staten også må kalle inn ultraortodokse menn til militærtjeneste, noe som kan svekke Netanyahus koalisjon, som inkluderer religiøse og ultranasjonalistiske partier. Ultraortodokse grupper sitter på 18 av koalisjonens 64 seter.

Powered by Labrador CMS