Nyheter
Det svenske forsvaret skal studere soldatenes kampmoral
Under forsvarsøvelsen Aurora 23, skal soldatenes moral under krigføring studeres og analyseres for første gang.
Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Den 24. april starter Sveriges største militære øvelse, Aurora 23. Nærmere 30.000 personer deltar i øvelsen, sammen med 14 andre nasjoner og et stort antall sivile aktører.
For første gang er en av hovedmålsettingene å studere den kampmoralen, for å skape et bilde av hvordan mennesker agerer og reagerer i en såkalt «skarp øvelse», opplyser Försvarsmakten.
Vilje, motivasjon og utholdenhet
– Aurora 23 er ett unikt tilfelle der vi kan studere hvordan faktorer som vilje, motivasjon og utholdenhet påvirker vår krigføringsevne når hele Försvarsmakten er engasjert, forteller ansvarlig for studien Sophie Fredén. Hun er prosjektleder på Försvarsmaktens lederskaps- og pedagogikkenhet ved Militærhøgskolen Halmstad.
I følge Fredén vil det være interessant å se på hvordan soldatene reflekterer over sine handlinger, hvilke beslutninger som blir tatt, etiske overveielser og resonnementer, eller hvordan man reflekterer over moralske faktorer under øvelsen.
Det innebærer også å kunne se hvordan soldatene tar hånd om egne eller fiendens sårede soldater med begrensede ressurser.
Les også: Britene har flyttet øvelse Joint Warrior fra Skottland til Norge
En større forståelse
– Det handler om å få større forståelse for hva det er som gjør at vi orker å holde ut, og holde motivasjonen oppe når striden kanskje ikke går som vi vil og har tenkt, forklarer prosjektleder Linnea Lönneberg.
I etterkant av øvelsen vil et stort feltmateriale analyseres og presenteres i en rapport som forhåpentligvis skal komplimenteres med seminarer og workshops. Et av målene med studien er å kunne identifisere forsknings- og utviklingsområder man kan jobbe videre med på lengre sikt.