Nyheter

FORRHÅNDSLAGER: Statssekretær Bent-Joacim Bentzen fra Forsvarsdepartemenetet (nr. 3 fra venstre) mener samarbeidet med det amerikanske marinekorrpsete er viktig for norsk sikkerhet.
FORRHÅNDSLAGER: Statssekretær Bent-Joacim Bentzen fra Forsvarsdepartemenetet (nr. 3 fra venstre) mener samarbeidet med det amerikanske marinekorrpsete er viktig for norsk sikkerhet.

Statssekretæren i FD på omvisning i de amerikanske forhåndslagrene

- Samarbeidet med det amerikanske marinekorpset er viktig for norsk sikkerhet, sier statssekretær Bent-Joacim Bentzen.

Publisert

Forsvarsdepartementet besøkte denne uka forhåndslagrene i Trøndelag sammen med statssekretær Eivind Vad Petersson fra UD og Sharon Hudson-Dean, Chargé d’Affaires, fra den amerikanske ambassaden i Oslo.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Samarbeidet mellom det norske Forsvaret og det amerikanske marinekorpset har utviklet seg over 30 år, og er et ledd i det bredere forsvarssamarbeidet mellom de to landene, skriver Forsvarsdepartementet på Facebook.

Materiellet er lagret i flere store fjellanlegg, blant annet i Bjugn, Frigården og Tromsdalen som ligger i Trøndelag. Det er snakk om alt fra pansrede kjøretøy, artilleri, lastebiler og amfibiske kjøretøy. Utstyret skal brukes ved eventuelle amerikanske forsterkninger til Norge i en krisesituasjon.

I tillegg finnes det egne lagre for ammunisjon, samt at USA har lagret utstyr for luftstøtte på Værnes og Ørland.

Frem til september 2020 inneholdt lagrene også amerikanske stridsvogner av typen Abrams. Men etter at det amerikanske marinekorpset kvittet seg med stridsvogner ble disse flyttet ut av landet.

Les mer: Amerikanske stridsvogner sendes ut av Norge

Stridsvognene kom på plass i 2014 da USA gjennomførte den største utskiftningen av militært materiell i Norge noensinne. Når stridsvognene forlot Norge høsten 2020 skjedde det som del av en større omstrukturering i det amerikanske marinekorpset.

Likevel spiller forhåndslagrene fortsatt en viktig rolle ved eventuelle forsterkninger til Norge.

- Samarbeidet med det amerikanske marinekorpset er viktig for norsk sikkerhet. Jeg er imponert over engasjementet og kunnskapen til personellet som jobber med dette til daglig, sier statssekretær Bent-Joacim Bentzen.

Powered by Labrador CMS