FNs erstatningsordning bare benyttet i to land

Erstaningsordningen ble tatt opp som tema av den norske delegasjonen under et internasjonalt veteranmøte i helgen.

​– Det er bare to land som vet om ordningen: Danmark og Canada, sier Dan-Viggo Bergtun, president i World Veterans Federation (WVT) til Forsvarets forum.

<SPAN style=&#34;FONT-SIZE: 16px; COLOR: #333333&#34;>Da</SPAN><SPAN style=&#34;FONT-SIZE: 16px; COLOR: #333333&#34;>n</SPAN> <SPAN style=&#34;FONT-SIZE: 16px; COLOR: #333333&#34;></SPAN> <SPAN style=&#34;FONT-SIZE: 16px; COLOR: #333333&#34;></SPAN> <SPAN style=&#34;FONT-SIZE: 16px; COLOR: #333333&#34;></SPAN> <SPAN style=&#34;FONT-SIZE: 16px; COLOR: #333333&#34;><SPAN style=&#34;FONT-SIZE: 16px; FONT-STYLE: italic; BACKGROUND-COLOR: #eeeeee&#34;>-Viggo Bergtun, president i World Veterans Federation (WVT)</SPAN></SPAN>
Dan -Viggo Bergtun, president i World Veterans Federation (WVT)

– Den norske delegasjonen tok opp ordningen som tema under møtet, sier Bergtun til Forsvarets forum. Ifølge Bergtun deltok organsiasjoner fra 24 europeiske land i møtet. 

– Beklagelig

VG og Forsvarets forum skrev tildligere i oktober om FNs veteranerstatning, som kan gi utbetalinger på rundt 700.000 kroner, avhengig av skadegrad. 

Forsvarsdepartementet (FD) opplyste til VG at det ikke kunne gis erstatning for samme skade fra både FN og Norge. Flere måneder senere snudde departementet og skrev i en epost til avisa at de nå vil be Forsvaret informere om denne ordningen, og etablere et system for å fremme eventuelle krav til FN.

– Det er beklagelig at vi ikke har visst om denne ordningen tidligere. Vi er opptatt av å gi økt anerkjennelse til alle veteraner, og at de veteranene som har behov for det skal få den oppfølgingen de trenger, sa Finn Kristian Hannestad, sjef for Forsvarets veterantjeneste til Forsvarets forum. 

– Ga svar så langt jeg kunne

– Vi fikk opplyst alle rundt bordet om ordningen som ingen hadde hørt om, sier Thor Lysenstøen, generalsekretær i Norges veteranforbund for internasjonale operasjoner (NVIO) til Forsvarets forum. 

I Danmark får veteranene som kvalifiserer til erstatning hjelp av forsvaret med å utarbeide den omfattende søknaden.

– Danskene sa at det var noe statsråden hadde bestemt, sier Lysenstøen. Utover Danmark var ingen av de andre europeiske landene som var kjent med ordningen. 

– Jeg ga svar så langt jeg kunne. Det gjorde også min danske kollega, sier generalsekretæren. 

Bergtun i WVF sier at flere andre medlemsland har vist stor interesse for ordningen, deriblant Nederland, Pakistan og Bangladesh. 

– Dette er en sak vi kommer til å forfølge framover, slår presidenten fast.