Nyheter

RADIOAKTIV: Satellittfoto som viser Tsjernobyl-anlegget tidligere denne måneden.

Ukraina ber FN gripe inn for å sikre Tsjernobyl-området

Ukrainas visestatsminister Iryna Veresjtsjuk frykter radioaktive utslipp fra Tsjernobyl og ber FN gripe inn og ta kontrollen over området.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Veresjtsjuk oppfordrer FNs sikkerhetsråd til å iverksette umiddelbare tiltak for å demilitarisere eksklusjonssonen i Tsjernobyl og sende en spesialdelegasjon.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Hun anklager Russland for å begå uansvarlige handlinger rundt det nedlagte atomkraftverket. Den russiske aktiviteten kan føre til at det lekker ut radioaktivitet som kan berøre store deler av Europa, hevder hun ifølge The Guardian , som viser til et innlegg fra henne i meldingstjenesten Telegram.

Russiske styrker fortsetter å militarisere området rundt det nedlagte kraftverket, der det er lagret radioaktivt materiale etter eksplosjonen i 1986. Skader på strukturen som beskytter anlegget, kan føre til utslipp av betydelige mengder radioaktivt støv, uttaler Veresjtsjuk.

– Russland ignorerer disse truslene, og fortsetter å sende og oppbevare betydelige mengder ammunisjon i umiddelbar nærhet av atomkraftverket og gjennom byen Pripyat, skriver hun.

Russlands bruk av «gammel ammunisjon av dårlig kvalitet» øker faren for detonasjon selv under lasting og transport, hevder hun. I tillegg har flere store branner startet i området, påpeker hun.

Det nedlagte kraftverket har vært under russisk kontroll i en måneds tid.

Powered by Labrador CMS