Nyheter:
FN ber alle land slutte seg til forbud mot landminer
FNs generalsekretær António Guterres oppfordrer alle land som ennå ikke har undertegnet avtalen om landmineforbud, om å gjøre det.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Den internasjonale avtalen om forbud mot antipersonellminer trådte i kraft i 1999 og forbyr anskaffelse, produksjon, lagring og bruk av disse våpnene.
Torsdag var temaet opp til debatt i FNs sikkerhetsråd.
– Over 160 stater har sluttet seg til forbudene mot antipersonellminer, og jeg ber de som ennå ikke har gjort det, om å gjøre det med en gang, sa Guterres.
Blant landene som ennå ikke har undertegnet avtalen, er USA, Kina, Russland, India, Iran, Israel, Myanmar, Nord-Korea og Vietnam.
– Dagens møte i Sikkerhetsrådet er viktig fordi miner fortsatt er en livsfarlig landeplage i store deler av verden, sier statssekretær Jens Frølich Holte (H) i Utenriksdepartementet til NTB.
Han påpeker at selv om man har fått på plass internasjonalt avtaler mot miner, går utviklingen i feil retning.
– Norge kom i dag med en klar og tydelig oppfordring om at flere land må ratifisere minekonvensjonen og klasevåpenkonvensjonen. Dette er effektive internasjonale avtaler som bidrar til nedrustning fordi landene som har undertegnet dem, har vært brukere av disse våpnene. En av de største utfordringene er nå at ikke-statlige aktører, som terrorgrupper, legger ut improviserte eksplosiver, sier Holte.
Les også: Amerikanske og svenske styrker trente sammen i øvelse Vintersol 2021