Nyheter:

SAMTRENING: Amerikanske og svenske styrker trente sammen under øvelsen Vintersol 2021. Hensikten var å trene under subarktiske forhold.
SAMTRENING: Amerikanske og svenske styrker trente sammen under øvelsen Vintersol 2021. Hensikten var å trene under subarktiske forhold.

Amerikanske og svenske styrker trente sammen i øvelse Vintersol 2021

Øvelsen foregikk i Norrbotten i Sverige, og hensikten bak øvelsen var å trene under subarktiske forhold.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I en pressemelding fra Försvarsmakten står det at amerikanske spesialstyrker fra Special Forces Operational Detachment Alpha (ODA) trente sammen med Sverige innenfor en ramme av en svensk brigade.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Soldatene fra den amerikanske spesialstyrken, også kalt «Green Berets», har vært på opptrening sammen med det svenske forsvarets vinterenhet i Arvidsjaur. Opptreningen ble avsluttet med øvelsen Vintersol 2021.

ODA er allerede godt kjent med å løse rekognoseringsoppgaver i forskjellige deler av verdenen, men ikke i et subarktisk miljø, kommer det frem i pressemeldingen.

– Mange av oss har mye erfaring fra ørkenmiljøer. Veldig kaldt og veldig varmt klima har en ting til felles - at begge er ekstreme og potensielt livstruende. Dette betyr at det er metoder som er direkte overførbare mellom klimaene, sier en av operatørene fra øvelsen i pressemeldingen.

Men vinteren stiller andre krav, fortsetter han.

– Den store forskjellen er at alt tar mye lenger tid i kulde og snø. Små ting som å komme seg ut av soveposen og komme i gang med morgendagens rutiner blir mye vanskeligere. Enda større ting som å komme seg rundt i terrenget uten å gå seg vill blir vanskeligere når alle referansepunktene er under snøen.

Under øvelsen har ODA-gruppene blant annet hatt til oppgave å infiltrere dypt bak fiendens linjer for å gjennomføre regelmessig rekognosering og rapportere observasjoner om motstanderen til seniorkommandanten. Spesialsoldatene har også trent på å lede ild fra det svenske artillerisystemet Archer.

Les også: Ukraina og Storbritannia skal ha felles militærøvelse

Powered by Labrador CMS